BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Autósok! Biztonságosabb lesz a hitelezés

Már 2009. január elsejétől biztonságosabbá válhat a gépjármű-kereskedelem és finanszírozás az igazságügyi és rendészeti tárca tervezete szerint: a Ptk.- t módosító szabályozás értelmében a zálogjogi rendelkezések kellő garanciát adnak majd hitelezőnek és adósnak egyaránt.

Ma a zálogjogot azért nem alkalmazzák hitelbiztosítékként a gépkocsi-finanszírozásban, mert az ingó jelzálogra vonatkozó szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. Ez aránytalan többletköltséget jelent az érintetteknek illetve, azt igényli, hogy mindkét fél együtt jelenjen meg a közjegyző előtt. A gyakorlatban azonban a szerződést a vevő nem a hitelezővel, hanem az annak ügynökeként eljáró gépjármű-kereskedőnél köti meg.



A hitelező és az adós így nem megy a közjegyzőhöz. Megfelelő biztosíték nélkül pedig nagy a finanszírozó kockázata. A javaslat értelmében a zálogjog a zálogszerződés közokiratba foglalása nélkül is alapítható lesz, és a hitelezők alkalmazhatják követelésük biztosítására. A felek magánokiratban rögzíthetik a szerződést illetve a zálogjogi regisztrációhoz szükséges egyedi azonosító adatokat. A módosult szabályozás – a visszaélések kivédésére – azt is lehetővé teszi majd, hogy a közjegyzői kamara honlapján bárki ingyenesen utána nézhessen annak, hogy az őt érdeklő autót terheli-e zálogjog vagy sem.

A módosítás nem érinti a „flottazálogjogot”, amikor a zálogtárgy nem egy egyedileg meghatározott gépjármű, hanem gépjárművek körülírással meghatározott összessége. Flottazálogjog bejegyzésére tehát továbbra is csak közjegyzői okiratba foglalt zálogszerződés alapján lesz lehetőség. A tervezethez a minisztérium várja a szakvéleményeket.KK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.