BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az absztrakció fokozatai

Fotó, festmény, grafika, szobor; geometrikus, absztrakt, figuratív; színgazdag, fekete-fehér, szürke – mindezen műfajokkal és tendenciákkal találkozhatunk a budapesti galériák kortárs művészeti kiállításain.

Október végéig lehet megtekinteni az Inda Galériában Czene Márta Párhuzamos vágás című kiállítását. A fiatal művésznő – amint az utóbbi pár évben megszokhattuk tőle – részekre osztott, több képet egyesítő tablókat fest. A tárlat újdonsága, hogy Czene Márta a festményei mellett most videomunkáit és fotóit is bemutatja. Interaktív videóinak készítésekor egyes esetekben egy-egy korábbi festményére, máskor pedig a nézők közreműködésére támaszkodik.

Szintén október utolsó napjáig tart nyitva az acb Galéria aktuális tárlata, ahol Farkas Zsófia absztrakt szobrait lehet megtekinteni és megvásárolni. Színes gömbök, organikus formák, meghatározhatatlan, semmire sem hasonlító, mégis ismerősnek tűnő „figurák”. A szobrok között sétálva, azokat megtapintva lehet igazán megismerni ezeket a lényszerű tárgyakat, amelyek faktúrájukban, anyagminőségükben is nagymértékben különböznek egymástól. A körbejárás során „személyes kapcsolat” alakul ki a mű és nézője között – reméli a szobrok fiatal alkotója.

Ez év őszén új sorozatot indított el a Dovin Galéria. A Társunk az alak kiállítás- és programsorozat keretében a szobrászaté a fő szerep. Elsőként Duronelly Balázs Három című kiállítását láthatják az érdeklődők. Duronelly annak a fiatal szobrászgenerá-

ciónak a tagja, amely visszatért a klasszikus értelemben vett mintázáshoz, a szobrászat hagyományos anyagaihoz és témáihoz, azonban mindezt progresszív szemléletmóddal egyesíti.

A múlt héten nyílt meg és november 5-ig látható Abonyi Alma és Engler András Színes félgömbök című kiállítása a Nessim Galériában. A szobrászatot tanuló, 21 éves Abonyi Alma elhatározta, hogy olyan, vakok által is olvasható, Braille-írással írt utcanévtáblákat készít, amelyek egyúttal a városkép elemei is lesznek. Budapest egyes kerületein kívül több magyar nagyváros – Pécs, Eger, Miskolc – is csatlakozott a programhoz. Az Engler Andrással közösen készített képek nemcsak a projekt dokumentációi, hanem egyúttal önálló fotográfiai munkák. Az eladott képekből befolyt összeg felét a Vakok Állami Intézetét Támogató Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

Ugyancsak az utcához, a köztereken található reklámokhoz,

a tv által közvetített képekhez kapcsolódnak a Képzőművészeti Egyetem festő szakán tavaly végzett Lucza Zsigmond munkái. Lucza a Szürke – feketén fehéren című kiállításon látható munkáiról így ír: „A hétköznapok képeiből, a reklámok mindennapjaiból, a kirakatbabák arcáról, szóval teljesen profán közegből találok olyan motívumokat, amelyeket kiemelek. Képeim olyanok, mint az ikonok. Nem az az érdekes, amit ábrázolnak, hanem amivé lényegülnek.”

November közepéig tart még nyitva Göbölyös Luca Sundaygirls című tárlata a Knoll Galériában. A több mint egy éve elkezdett fotósorozaton vasárnapjainak jellemző pillanatait mutatja be a művész. A pihenés ritka időszakait, bensőséges helyzeteket, intim jeleneteket örökítenek meg a fotók, amelyek általában a különleges nézőpontjuk által válnak vizuálisan izgalmassá. A különböző felületekről való visszatükröződések megragadása, nem szokványos képkivágások jellemzik a fényképeket.

Huszonhét magyar és külföldi művész geometrikus absztrakt munkái láthatók a Godot Galéria Geometrián innen és túl című kiállításán. A többek között Bak Imre, Csiky Tibor, Maurer Dóra vagy a fiatal Marafkó Bence és Pataki Balázs alkotásait bemutató tárlat a geometrikus művészet sokszínűségét mutatja meg, bizonyítva, hogy a művészek szemléletmódja, az absztrakció mértéke jelentősen különbözik egymástól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.