BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpattanás jöhet a mélyből

A félelem a világ tőkepiacain az elmúlt hetekben olyan mértéket öltött, amire az 1929–33-as nagy gazdasági világválságot leszámítva még soha nem volt példa. Az S&P 500 részvényindex várt volatilitását mutató, a „félelem barométerének” is nevezett VIX index 1990-ben indult, és október 16-án 81,17 pontos új csúcsot ért el. A mutató magas értéke azt jelzi, hogy a piac nagyon bizonytalan az árak jövőjét illetően, ilyenkor a részvényárfolyamok rendszerint zuhannak. Amikor alacsony a VIX értéke, szárnyalnak a tőzsdék. Most viszont a részvénypiacokon nem a fundamentumok dominálnak, hanem a hitelpiaci félelmek, a kockázat teljes mértékű kerülése és a likvidálás a meghatározó.

Az S&P 500 grafikonja mostanában egyre jobban kezd hasonlítani 2001-es második és harmadik negyedévi ábrájára. 2001-ben is egy nagyon komoly és egyre gyorsuló esés után következett be rövid ideig tartó, markáns emelkedés. Az év végéig nagyobb esélye lehet most is egy komolyabb felpattanásnak, ennek során az S&P 500 a jelenlegi 940-es szintről egészen 1125-1150 pontig emelkedhet. Ennek oka egyrészt, hogy a történelem valóban ismétli önmagát, másrészt a piacon már túlzott mértéket öltött a pesszimizmus, ami visszafordulhat, és rövid távon az árfolyamok emelkedését hozhatja. Ebből feltehetőleg azok a részvények fognak a legjobban profitálni, amelyeket a befektetők korábban a leginkább büntettek. Jelenleg ezek a (banki, biztosítói, energetikai, technológiai) papírok erősen alulsúlyozottak az intézményi befektetők portfólióiban, amelyekben sokkal nagyobb teret kaptak az úgynevezett defenzív részvények, mint a gyógyszer-, telekommunikációs vagy közműpapírok.

Az átmeneti emelkedés után azonban az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő ismét árfolyamcsökkenésekre számít, és újra előtérbe kerülhetnek a defenzív részvények. Ezt követően végül elindulhat egy lassú emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy az elkövetkező két évben az egész világgazdaság recesszióba süllyed, mivel minden egyes hitelpiaci problémáktól terhes nap jelentős makrogazdasági áldozatokat követel. A JPMorgan elemzése szerint a világgazdaság már jelenleg is recesszióban van, és a korábban várt 2,1 helyett jövőre is csak 0,9 százalékkal bővülhet.

A krízis azonban lehetőségeket is rejt, nem csak veszteségeket. Warren Buffett amerikai milliárdos szerint a meggazdagodás titka egyszerű: „Légy óvatos, mikor mások mohók, és légy mohó, mikor mások óvatosak.” Buffett milliárdokat költött az elmúlt hetekben részvényekre, és lássuk be, a mostani részvényárfolya-

mok valóban kiváló vásárlási lehetőséget kínálnak a hosszú távban gondolkodni tudó befektetőknek. Figyelni kell persze a helyes részvénykiválasztásra, hiszen lesznek olyan cégek, amelyek nem élik túl a krízist. Éppen ezért javallott, hogy a vevő ne csak egy kedvencnek vélt papírra tegye fel az összes pénzét, mivel ezzel már-már irracionálisan nagy kockázatot vállalna. Célszerűbb inkább valamilyen befektetési alapban gondolkodni, amely többféle részvénybe fektet, hiszen így nagymértékben csökkenthető a befektetés kockázata. Ráadásul az alapok vagyona az egyéni megtakarításoknál rendszerint lényegesen nagyobb, így a méretgazdaságosságból és a költséghatékonyságból fakadó előnyöket is kihasználhatják a befektetők.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő jelenleg négy részvénytúlsúlyos befektetési alapot kínál ügyfeleinek: az Aegon Közép-Európai Részvény Befektetési Alapot, az Aegon Nemzetközi Részvény Befektetési Alapot, az Aegon Ázsia Részvény Befektetési Alapok Alapját és az Aegon Climate Change Részvény Befektetési Alapot. Ezek mellé nagyon rövid időn belül további két részvényalapot kíván indítani, amelyeken keresztül az előbbiekhez hasonlóan a befektetők kihasználhatják a részvénypiacban rejlő rendkívüli lehetőségeket. A hamarosan induló Aegon Russia Részvény Befektetési Alap az elmúlt időszakban hatalmasat zuhant orosz

piacon fog befektetni, kihasználva a nagyon olcsó, már-már generációk óta nem látott beszállási lehetőséget. Az alapkezelő második új konstrukciójának, az Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alapnak pedig az a célkitűzése, hogy tőkéjét olyan tőzsdén jegyzett vállalatok papírjaiba fektesse, amelyek Törökországban tevékenykednek, illetve bevételeik jelentős részét onnan nyerik.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a hozamok jövőbeni nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.