BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feltörekvő európai leolvadás?

Az elmúlt hetekben a tőzsdék a feltörekvő piacokon, így Kelet-Közép-Európában is a korábbi esésből mélyrepülésbe váltottak át, a megemelkedett globális kockázatkerülés pedig még drámaibbá tette a helyzetet. A hitelminősítő intézetek sem tétlenkedtek, a negatív kilátásokat hangoztatva elkezdték leminősíteni a térséget: Izland, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Ukrajna, Görögország, Oroszország, Bulgária, Lengyelország is bekerült a kalapjukba.

Az elmúlt héten mi is a tanúi lehettünk annak, milyen is az, amikor egy ország a spekulánsok célkeresztjébe kerül. Az euró/forint kurzus korábban soha nem látott magasságokba emelkedett, a 286-os váltási szint fölött is kereskedtek a forinttal. A Magyar Nemzeti Bank – hogy gátat szabjon a hazai fizetőeszköz további gyengülésének – múlt szerdán 300 bázisponttal, 11,5 százalékra emelte az alapkamatot. Ez a lépés önmagában azonban nem lett volna elég ahhoz, hogy a forint jelentősen erősödhessen az euróval szemben. Fontos garanciát jelent Magyarországnak az Európai Központi Bank ötmilliárd eurós hitelkerete, amely még a kamatemelést megelőzően lehetőséget adott a jegybanknak euróhitel felvételére.

Emellett más országokhoz hasonlóan Magyarország is bekopogtatott a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), amelynek eredménye a napokban napvilágot látott átfogó megállapodás Magyarország rövid távú pénzügyi megsegítéséről. Az IMF a készenléti hitelért cserébe 300 milliárd forintos állami kiadáscsökkentést vár el. Külön jó hír, hogy az IMF-fel létrejött megállapodás a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfői állásfoglalása szerint erőteljesen alátámasztja a magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. Thomas Mirow, az EBRD elnöke korábban egy a bank részvényes országainak küldött levelében kiemelte, a saját gazdasági kilátásaikat is kockáztatják a nyugat-európai országok, ha a jelenlegi válság közepette nem támogatják a gyengébb közép- és kelet-európai gazdaságokat.

Noha Lengyelország távolról sem jár ugyanabban a cipőben, mint Magyarország, mégis pozitívról stabilra rontotta hitelminősítésének kilátását a Standard & Poor’s. A hitelminősítő a nemzetközi piaci környezet romlásával, illetve a szigorodó hitelkondíciókkal magyarázta a lépést, és ez a lengyel részvényárfolyamokra is kedvezőtlenül hat.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. már 2007 nyarának végén úgy ítélte meg, hogy a lengyel WIG 20 tőzsdeindex jelentősen túlértékelt, ezért komolyabb mértékben eshet. Ennek megfelelően 2007 szeptemberében új, innovatív befektetési alapot indított Aegon Bessa Származtatott Befektetési Alap néven. Ez a speciális, évi 90 százalékban tőkevédett származtatott alap a saját tőkéjét Lengyelországban fekteti be, és zlotyban denominált. (A tőke 90 százalékának megóvása minden év januárjának első munkanapjára vonatkozik, így ezeken a jeles napokon az Aegon Bessa árfolyama nem lehet kisebb, mint a tárgyévet megelőző év első munkanapján érvényes egy jegyre jutó nettó eszközértékének a kilenctizede.) Az alap a WIG 20 indexben szereplő részvények árfolyamesésekor tud jól teljesíteni, tehát bessz, vagyis eső piac esetén is megfelelő hozamot biztosíthat. Célja, hogy az esetleges részvénypiaci korrekcióknál vagy egy trendszerűen eső piacon lehetőséget kínáljon a befektetőknek kockázataik egyfajta fedezésére, illetve többlethozam elérésére.

Az alap a saját tőkéjét két részre osztva fekteti be. A tőkevédelem biztosítása érdekében a saját tőke jelentős része lengyel pénzpiaci, likvid eszközökben, betétben, diszkontkincstárjegyekben, rövid lejáratú államkötvényekben, egyéb hitelviszonyt megtestesítő értékpapírban és más pénzpiaci eszközökben fekszik, míg a másik részéből az alapkezelő opciókat vásárol, amelyek révén extrahozamot kíván elérni.

Az opciók mögöttes termékei a lengyel részvénypiaci indexekre, közülük is leginkább a WIG 20 indexre szóló eladási opciók. Az alapkezelő célja, hogy az alap teljesítménye negatív korrelációban legyen a lengyel részvénypiac mozgásával, így ha a részvénypiac esik, az alap jól teljesít. Márpedig a lengyel részvénypiac igen nagyot zuhant az elmúlt bő egy évben, és ennek megfelelően az alap 12 havi hozama 15 százalék fölött van, és az indulás óta évesített hozama is meghaladja a 10 százalékot.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a hozamok jövőbeni nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.