BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gondban a vagyonkezelők

Alapok. Miután a bankok és biztosítók sorra a csőd szélére kerültek, a vagyonkezelők maradtak a pénzügyi szektor utolsó bástyái, amelyeket még nem döntött le a válság – írja a Wall Street Journal. A baj azonban mostanra az alapkezelőket és más befektetési termékeket értékesítő cégeket is elérte. Ezt jelzi, hogy a legnagyobb vagyonkezelők – mint a T. Rowe Price Group vagy a Janus Capital Group – részvényei az elmúlt három hónap alatt 45–70 százalékkal estek, miközben a Dow Jones Industrial Average index csak 25 százalékot süllyedt.

A napokban jelentő vagyonkezelők szinte kivétel nélkül hatalmas profitzuhanásról számoltak be a harmadik negyedévben. A

T. Rowe nyeresége 12,6 százalékkal esett vissza, a Janus 49, a BlackRock 15, a Franklin Resources 30 százalékos csökkenésről számolt be. Ennek legfőbb oka, hogy a medve piac hatására a befektetők kivonják a tőkét az alapokból, és mivel a vagyonkezelők legfőbb bevételi forrása a befektetőktől beszedett díj és jutalék, az ügyfelek számának csökkenésével a nyereségük is megcsappan.

A részvényalapok az idén minden idők legnagyobb tőkekivonásával szembesülhetnek. Szeptemberben már negyedik hónapja folyamatosan vitték el belőlük a pénzt, a kilencedik hónapban már 19,1 milliárd dollárt, ez a történelem negyedik legnagyobb havi tőkekivonásának felel meg. Az október sem hozott változást. Csak a múlt szerdával végződő héten 6,47 milliárd dollárt menekítettek ki a befektetők a részvényalapokból. Ilyen rossz egymást követő három hónapjuk, mint az idei augusztus, szeptember és október, a TrimTabs statisztikái szerint még sosem volt az alapkezelőknek. Ennek oka az alapok gyenge teljesítménye volt. A részvényalapok szeptemberben átlagosan 11 százalékot estek, 1998 augusztusa óta ez volt a legrosszabb hónapjuk. Ezen belül a diverzifikált amerikai részvényalapok átlagosan 27 százalékot süllyedtek a múlt hónapban.

A 25 legnagyobb amerikai alapkezelőből a Financial Research adatai szerint 24-nél csökkent a kezelt vagyon. Az egyetlen kivétel az Allianz Pacific Investment Management nevű cége, amelynek biztonságosabb kötvényalapjai új befektetőket vonzottak.

A hatalmas mértékű tőkekivonás lefelé húzó spirálként hathat a 12 ezer milliárd dolláros amerikai befektetésialap-üzletágra. A részvényalapok visszaváltása ugyanis eladási hullámot generál a tőzsdéken, még mélyebbre nyomva ezzel a részvények és persze a beléjük fektető alapok árfolyamát. Ez az alapkezelőknek azért is rossz, mert a leértékelődő eszközök miatt az eszközarányosan nyert bevételeik is megcsappannak, így égető szükségük lenne a bika piac visszatérésére. Addig azonban, mivel a vagyonkezelők költségeinek a legnagyobb hányadát a portfóliómenedzserek díjazása teszi ki, a cégek elbocsátásokra kényszerülhetnek. A Janus már bejelentette, hogy alkalmazottai 9 százalékának mond fel évi 15 millió dolláros megtakarítás reményében, és az AllianceBernstein vezérigazgatója, Lewis Sanders is közölte, elkerülhetetlennek látszik a cégnél a leépítés. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.