BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Habánok, huculok, erdélyi szászok

Izgalmas néprajzi anyagot visz kalapács alá csütörtökön a terület hazai „gazdájának” számító Nagyházi Galéria. A Balaton utcai cég most a szokottnál is gazdagabb kínálatot vonultat fel erdélyi festett bútorokból. A 131. számú, 19. század végi székelyföldi almárium például 180 ezer forintról startol, de hasonló korú torockói tálasfogasokra (134., 135. tétel) már 34 ezer forinttól licitálhatunk, egy nagyméretű besztercei falitéka (130.) pedig 60 ezerről várja az ajánlatokat.

Szuszékok, fogarasi üvegikonok, erdélyi kenyérpecsételők, a történelmi Magyarország legkülönbözőbb részeiről származó szőttesek és varrottasok, zempléni hutaüvegek és más érdekességek után közel másfél száz fazekasmunkát vonultat fel az aukciósház. Egész sorozat 1800 körül készült, jellegzetes, kék alapon fehér festésű szászkézdi tányér és bokály (55–110 ezer forint), a felvidéki Modorról származó ónmázas fajanszmunkák, tordai és zilahi bokályok, hucul és habán tálak közül válogathatunk. Utóbbiak között a 293. és a 294. tétel igazi különlegesség: mindkettő 1700 körül készült, és 500, illetve 400 ezer forintról várja a liciteket.

A csütörtöki aukciót egyébként a cégtől megszokott színvonalú régi bútoranyag indítja, egyebek mellett egy 1780 körül készült diófa borítású, gazdag intarziával és eredeti fém alkatrészekkel büszkélkedő osztrák kétajtós szekrény (5. tétel, 2,8 millió forint). Igazi ritkaság a 27. számmal induló 19. század közepi patikaszekrény (650 ezer forint), amelyhez az árverés végén, 379–388. tételszámmal különböző méretű (20. századi) patikaüvegeket és -edényeket is tucatjával vásárolhatunk.

Említést érdemelnek még a 82–103. tételszámú kandalló- és asztali órák: a zömmel francia, 19. századi darabok kikiáltási árai 80 ezertől egészen másfél millió forintig terjednek. Utóbbi, a 97. számú konzolos kandallóóra érdekessége – a teknőcpáncél borítású, sárgaréz berakású tok mellett – az, hogy a beadó, Piantowszky Anna a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona javára ajánlotta fel az eladásából befolyó összeget.

A műtárgyaukció előtt, kedden és szerdán festményeket és grafikákat árverez a Nagyházi Galéria. Az összesen közel hétszáz tétel zöme – különösen a szerdai varia árverés anyaga – kevésbé ismert vagy éppen ismeretlen alkotójú, 19. század végi, 20. század eleji táj- és életkép, néhány tízezer vagy 100-200 ezer forintos induló árakkal. A „nevesebb” darabok közé tartozik egy Telepy Károly-tájkép (10. tétel, 440 ezer forint), Scheiber Hugó és Mednyánszky László rajzai (215., illetve 232. tétel, 70, illetve 90 ezer forint), Gráber Margit szentendrei témájú pasztellje (221. tétel, 70 ezer).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.