BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiütötte a hitelválság az év slágeralapjait

Bric. Pénzük akár felét is elveszíthették azok, akik az idei év első felének slágeralapjait választották, és a latin vagy az orosz piacokon fialtatták a pénzüket. Tavasszal még az orosz, a latin-amerikai vagy az úgynevezett BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) piacain befektető alapok kifejezetten nyerő konstrukcióknak tűntek. A brazil Bovespa index májusban történelmi csúcsára, 73 ezer pont fölé száguldott, és a moszkvai MICEX is historikus rekord közelében tanyázva a 2000 ponttal kacérkodott.

A nyáron azonban a nyugati piacoknál is látványosabban szakadtak be a feltörekvő országok részvénytőzsdéi. A grúziai válság és az orosz bankokat is érintő tőkehiány is hozzájárult ahhoz, hogy a MICEX mintegy 60 százalékot esett május óta. Hasonlóan drámai volt a Bovespa index zuhanása: a mutató május óta csaknem megfeleződött, alig 40 ezer ponton áll. Az elmúlt hetek tőkepiaci fejleményei is sokkal intenzívebben érintették ezt a két piacot: mindkét országban többször is fel kellett függeszteni a kereskedést a részvényárfolyamok nagymértékű zuhanása miatt.

Ez természetesen a térségben befektető alapok teljesítményén is látszik. A legdurvább mértékű esések egyikét a Credit Suisse (CS) orosz részvénypiacon befektető Russia Explorer alapja szenvedte el, amely egy esztendő leforgása alatt csaknem 60 százalékot zuhant, de már három hónapos időtávon is 55 százalékot veszített. A CS brazil részvényalapjának árfolyama az elmúlt három hónap alatt megfeleződött, a latin-amerikaié 40 százalék fölött esett. A brazil kötvényalapok sem bírták a strapát: a CS ilyen jellegű befektetése negyedév alatt csaknem a negyedével értékelődött le. A BRIC-alapokat is alaposan kiütötte a tőzsdék zuhanása. Éves szintű zuhanásuk megközelíti az 50 százalékot, az elmúlt három hónapban pedig 20-40 százalékkal szakadtak be. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.