BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerő lehet a kötvényalap

Kötvények. A héten ismét két számjegyű hozammal lehetett az államkötvényeket jegyezni. A hároméves lejáratú papír referenciahozama kedden 10,05 százalékra szökött, de a többi állampapír hozama is egyre vonzóbbá vált. Ez némiképp meglepő, hiszen a világ egyéb táján nemhogy nem nőttek, de éppen zuhantak az államkötvényhozamok az elmúlt hét pénz- és tőkepiaci történései kapcsán. Az egyre rizikósabb részvénypiacokról menekülő befektetők ugyanis akár egészen alacsony hozamok mellett is egyre szívesebben veszik a biztonságos állampapírt.

A magyar kötvénypiac nemzetközi trenddel ellentétes mozgását a lakosság bizalmatlansága és a nyugdíjpénztárak tömeges eladásai okozhatják. A lakossági befektetők bizalmát az ásta alá, hogy az elmúlt években – és persze az idén is – többször tapasztalhatták, hogy a biztonságosnak kikiáltott államkötvény is kockázatos befektetési forma, amelynek árfolyama nagymértékben ingadozhat. A nyugdíjpénztárak pedig kényszerből dobták piacra állampapírjaikat. A magánkasszáknak jövőre be kell vezetniük a választható portfóliós rendszert, amelyhez részvényeket kell vásárolniuk államkötvényeik helyett. A részvények beszerzését a kasszák – érthetően – a tőkepiacok zuhanásának idejére próbálják időzíteni, az ilyenkor piacra kerülő hatalmas mennyiségű állampapír pedig lenyomja az árfolyamokat.

A relatíve olcsó és magas hozamú állampapír időszaka kedvező beszállási pontot jelenthet a hoszszú lejáratú állampapírba fektető alapoknál is. Az ilyen alapok egyébként az idén eddig gyengén szerepeltek. A hosszú lejáratú kötvények árfolyamát mérő MAX index egyéves időhorizonton mínuszban áll, így nem csoda, hogy a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) által nyilvántartott hosszú kötvényalapok is átlagosan több mint 2 százalékot estek 12 hónap alatt, és a hazai állampapírokba fektető alapok egy kivételével nélkül mínuszban állnak egy év után.

Jól mutatja a nemzetközi és hazai kötvénypiac ellentétes árfolyammozgását, hogy a külföldi kötvénypiacon befektető konstrukciók viszont az utóbbi hónapokban szárnyra kaptak. Az Aegon nemzetközi kötvényalapja három hónap alatt 12 százalékot szedett magára, az elmúlt hónap során pedig 4,2 százalékos hozamot ért el. A Volksbank eurókötvény alapok alapja is 10 százalékos háromhavi hozammal büszkélkedhet, miközben utolsó havi nyeresége meghaladta a 2 százalékot.

A rövid kötvényalapokat is megingatta a piacra zúduló kínálati nyomás. A csökkenő árfolyamok miatt egy hónapos időhorizonton jóformán minden hazai alap mínuszban áll. Hosszabb távon is csak minimális nyereséget hoztak a konyhára: három hónap alatt átlagosan egy százalékot, egy év alatt alig több mint két százalékot fialt a beléjük fektetett pénz. A magas referenciahozamok és az alacsony kötvényárak miatt azonban ez az alaptípus is nyerő lehet. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.