BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülnek az alapkezelők a kamatemelésnek

Kamat. Bár a magas kamatszint általában nem kedvez az alapkezelőknek, a Magyar Nemzeti Bank múlt heti drasztikus szigorításának mégis örülnek. „Rövid távon a stabilizációs hatása pozitív volt” – mondta a döntésről Kadocsa Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezérigazgató-helyettese. „Ez a döntés a stabilizációs csomag részét képezte, aminek a vagyonkezelői szakma örül” – tette ehhez hozzá Szalai Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke. A múlt hét közepére a hazai piacok ugyanis teljesen befagytak, és ez az alapkezelőknek sokkal nagyobb gondot okozhatott volna, mint a magas kamatszint. Ha ugyanis a befektetők ki akarnak szállni az alapokból, a vagyonkezelők csak nagy nehézségek árán tudják értékesíteni az eszközeiket.

Márpedig az elmúlt hetekben sokan döntöttek úgy, hogy felszámolják a befektetési alapokban tartott megtakarításaikat. A MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adatai szerint október elejétől a likviditási alapokból csaknem 32, a pénzpiaci alapokból pedig több mint 40 milliárd forintot vettek ki az ügyfelek. A rövid kötvényalapoknál 12, a hosszúaknál 4 milliárd forint fölötti tőkekivonást tapasztaltak, az ingatlanalapokból pedig 55,3 milliárd forintot vontak ki.

Az elképesztő mértékű tőkevesztés részben persze annak is köszönhető, hogy az elmúlt hetekben fokozódhatott a bankbetétek iránti bizalom. Ez részint a betétekre vállalt korlátlan állami garanciának, részint az egyre magasabb akciós betétkamatoknak a számlájára írható. Egy másik ok is közrejátszott azonban az alapok betlijében: az állampapírok folyamatosan zuhanó árfolyama és növekvő kamata. A folyamatosan zuhanó kötvényáraknak köszönhetően ugyanis az állampapírba fektető alapok hozama is gyengére sikerült az elmúlt hónapokban. Volt olyan kötvényalap, amelynek befektetési jegyei október eleje óta több mint 10 százalékot veszítettek az értékükből. A kockázat és a hozam arányát nézve viszont Kadocsa szerint most éppen az állampapírpiac az, amelyik a legígéretesebb lehet a befektetők számára. Aki most vásárol állampapírt vagy kötvényalapot, már az új, átértékelt szinteken juthat hozzá az olcsó kötvényekhez, amelyek már rövid távon is nagyon magas hozamot hozhatnak a konyhára.

Hogy az értékesítési szempontból nehéz időszak meddig tarthat, a szakemberek még csak találgatják. „Számos intézkedést hoztak a világban és Magyarországon is, amelyek hamarosan meghozhatják a kockázatvállalási kedvet” – mondja Kadocsa, aki szerint akár már az idén bekövetkezhet a hangulatváltás a világpiacokon. A hazai alapkezelők azonban ezt valószínűleg még nem fogják megérezni, mivel a magyarországi befektetők rendszerint késve reagálnak a nemzetközi trendekre. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.