BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őrülten ingadozó árfolyamok

Történelmi napokat élünk. Hiába fogadta el második nekirugaszkodásra az amerikai kongreszszus az időközben jelentősen átalakított 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot, majd jelentette be a brit kormány egy 250 milliárd fontos hasonló akció tervét, a bankközi piac ismét rekordkamatszintektől hangos, recsegnek, ropognak a tőzsdék külföldön és itthon egyaránt. Jó pár éve nem látott volatilitásnak lehetünk tanúi, mind az indexek és természetesen jóval nagyobb mértékben az egyedi részvények tekintetében is. A piac roppant idegesen reagál minden hírre: a kedd reggeli optimizmus például azonnal negatív hangulatba csapott át, miután csődvédelmi biztost rendeltek ki a második legnagyobb izlandi hitelintézethez, a Landsbankihoz. Mindez néhány nappal azután történt, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő egyszerre rontotta le az északi szigetország hitelminősítését, míg a harmadik kilátásba helyezte az államadósság besorolásának rontását.

A fenti események jól mutatják, égető szükség van az állami segítségre, ám ennek pozitív hatásait egyelőre nem érezzük. Pedig a jegybankok is minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy javítsák a hitelintézetek helyzetét: pénzt pumpálnak a piacra, hogy fokozzák a bankközi likviditást. Az indiai központi bank 50 bázisponttal, 8,5 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankokra vonatkozó kötelező tartalékrátát, az ausztrál jegybank 100 bázisponttal, 6 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, szerdán pedig hat jegybank, a Fed, az EKB, a brit, a kanadai, a svéd és a kínai központi bank is csökkentette az irányadó rátákat.

Az intézkedések ellenére a pánik csak órákra mérséklődött, a negatív hangulat végső kicsúcsosodása pedig általában egy vagy több pénzintézet megrohamozásához, sorban álláshoz és tömeges részvényeladáshoz vezet. A magyar lakosság is ideges, megindult a pusmogás, és ez teret nyithat az önmagukat beteljesítő rosszindulatú pletykáknak. Pedig Magyarországon három intézmény is gondoskodik a betétesek, a befektetők és a járulékfizetők védelméről, illetve kártalanításáról: az Országos Betétbiztosítási Alap, a Befektető-védelmi Alap és a Pénztárak Garancia Alapja. Szépen fel vagyunk hát vértezve különböző védőhálókkal, bár ezekről általában vajmi keveset tudunk. Ráadásul a nyugati példákhoz hasonlóan szerda délután a PSZÁF, az MNB és a Pénzügyminisztérium közösen bejelentette, hogy korlátlanul garantálják a hazai betéteket.

Mégis mit tehet egy befektető a jelen piaci szituációban, ha nem szeretné lekötni a pénzét? Választhatja például Magyarország egyik legbiztonságosabb alapját, az Aegon Pénzpiaci Befektetési Alapot. Ez abban különbözik a legtöbb likviditási és pénzpiaci alaptól, hogy nem az anyabanknál tartott betétekbe vagy az anyabank által kibocsátott eszközökbe fektet, így nem futja azok kockázatát sem. Az Aegon pénzpiaci alapja jelenleg – eltekintve a számlapénztől – 100 százalékban a magyar állam által garantált diszkontkincstárjegyekbe fekteti az ügyfelek pénzét.

Ez a befektetési alap egyébként a klasszikus látra szóló vagy lekötött banki betéteket is kiválthatja. A pénzpiaci alapok ugyanis világszerte azt a célt szolgálják, hogy könnyen mobilizálható, nagyon kis kockázatú, stabil hozamú befektetési lehetőséget kínáljanak, amely egyesíti a rövid-közép lejáratú és a látra szóló betétek előnyeit: viszonylag magas hozamot nyújt és bármikor visszaváltható. Az alapkezelő ennek megfelelően a portfólióban jellemzően egy évnél rövidebb lejáratú állampapírokat, illetve diszkontkincstárjegyeket tart, figyelembe véve a mindenkori állampapír-piaci és likviditási trendeket. Az alapkezelő a pénzpiaci alap hátralévő futamidejét egy év alatt tartja, így a hozam még a hosszabb lejáratú állampapír-piaci instrumentumok árfolyam-ingadozásainak sincs kitéve, azaz a kötvényalapokénál jóval kisebb árfolyamhullámzással lehet számolniuk a befektetőknek. Az alapkezelő célja, hogy az alap bruttó hozama a rövid lejáratú állampapírok, illetve diszkontkincstárjegyek hozamát tükrözze. Ennek megfelelően az Aegon Pénzpiaci Alap azoknak a befektetőknek ajánlható, akik egy évnél rövidebb távra kívánják kifejezetten biztonságos, stabil befektetési formában tudni megtakarításaikat, mindezt egy olyan piaci környezetben, ahol szinte kézzelfogható a feszültség a tőkepiacokon.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a hozamok jövőbeni nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.