BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régi rajzok Itáliából, Franciaországból és Németalföldről

Bátor kezdeményezés az Abigail Galéria mától megtekinthető nagyszabású grafikai kiállítása, amelynek anyagában több mint húsz 18–19. századi külföldi mesterrajz szerepel modern és kortárs magyar grafikák, szobrok társaságában. Ekkora régi rajzanyag évtizedek óta nem szerepelt a hazai műtárgypiacon, így nem csoda, hogy magángyűjtők mellett a Szépművészeti Múzeum szakemberei is érdeklődnek egyes darabok iránt. A kiállítás – amelynek megnyitóját tegnap Pankaszi István, a múzeum grafikai restaurátorműhelyének vezetője tartotta – október 30-ig tekinthető meg a Váci utcai Millennium Centerben.

A zömmel egy monte-carlói magángyűjteményből eladásra kerülő rajzok közül a velencei settecento legreprezentatívabb festője, Giovanni Battista Tiepolo halványkék papírra készült kréta kéztanulmánya a legdrágább (7 680 000 forint). A többi alkotást – a holland Cornelis van Spanedonck, az olasz Domenico Maria Fratta, a francia Valentin Lefevre és más művészek különböző témájú lapjait – 190 ezer és 1150 ezer forint közötti árakon kínálja az Abigail.

A rajzokkal egy időben egy hazai magángyűjtemény közel félszáz 16–19. századi metszetkülönlegességét – például id. Jörg Breu egy fametszetét, Gillray karikatúráit, Daumier litográfiáit – is bemutatja a galéria, igaz, ezeket nem lehet megvásárolni. Eladó viszont az a több mint száz, zömmel egyedi grafikai alkotás, amely huszadik századi magyar művészektől – A. Tóth Sándor, Molnár-C Pál, Klie Zoltán, Gyarmathy Tihamér és mások – származnak. A grafikai anyagot két Párizsban élő magyar származású szobrász, Kilár István és Liptay Mátyás munkái egészítik ki. TG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.