BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul szerepelnek az ázsiai alapok

Rájár a rúd az ázsiai fedezeti alapokra – írja a Bloomberg hírügynökség. A megszüntetett ázsiai hedge fundok száma 19 százalékkal nőtt az idén, és ez lehet az első olyan esztendő, amikor zsugorodást könyvelhetnek el a régió alapjai. „Valószínű, hogy csökken az idén az ázsiai hedge fundok száma” – mondja Peter Douglas, a szingapúri GFIA Pte. tanácsadó cég vezetője is, és hozzátette, szinte minden ázsiai portfóliómenedzser, akivel tárgyalt, több-kevesebb tőkekivonásról számolt be az év eleje óta.

Jelenleg azonban még 618 Ázsiára összpontosító portfóliómenedzser dolgozik a fedezetialap-iparágban világszerte, akik 1199 hedge fundot kezelnek, hárommal többet, mint tavaly év végén. A számszerű növekedés ellenére azonban az ezekben az alapokban kezelt vagyon tavaly év vége óta 176 milliárd dollárról 168 milliárdra süllyedt.

Az Eurekahedge szingapúri, hedge fundokkal foglalkozó cég adatai szerint augusztusig 70 fedezeti alapot szüntettek meg a kontinensen, míg egy évvel korábban csak 59-et kellett felszámolni. A bukások legfőbb oka, hogy a térség alapjainak hozama az idén alulmúlta mind az európai, mind az amerikai riválisokét. Az ázsiai alapok az idén 12,6 százalékos negatív hozamot értek el, míg az észak-amerikaiak csak 0,1, az európaiak pedig csak 5,8 százalékot estek. Ezt a különbséget főleg annak a számlájára írják a szakemberek, hogy az európai és amerikai piacokon befektető alapok diverzifikáltabb stratégiáik miatt könnyebben profitálhattak a tőkepiaci turbulenciák közepette. (Az ázsiai fedezeti alapok egyébként sokkal jobban teljesítettek, mint a térség egyéb befektetései. Az ottani befektetési alapok például átlagosan 33 százalékot zuhantak az elmúlt esztendőben.)

Az ázsiai alapokat sújtó tőkekivonást tovább fokozhatja, ha az amerikai képviselőház nem fogadja el a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőakció tervezetét – figyelmeztetnek a szakemberek. Ezeknek az alapoknak ugyanis sok nyugati befektetője van, akik az amerikai recesszió mélyülésével és a likviditási válság fokozódásával könnyen lehet, hogy még a jól teljesítő alapokból is kénytelenek lesznek kivenni a vagyonukat, mivel a tevékenységük finanszírozásához képtelenek máshonnan tőkéhez jutni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.