BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tarolnak az állampapíralapok

Befektetés. A magyarországival éppen ellentétes reakciót váltott ki az amerikai befektetőkből az elmúlt hetek mélyülő válsága. Míg idehaza a pénzpiaci és a likviditási alapokat büntették a legnagyobb mértékben az ügyfelek a teljes körű bankbetét-garancia múlt szerdai meghirdetése óta, és vittek el belőlük néhány nap leforgása alatt több mint 30 milliárd forintot, addig az Egyesült Államokban az ilyen alapok az október 14-ét megelőző egy hétben 58,38 milliárd dollárt gyűjtöttek. A legtöbb tőke – több mint 26 milliárd dollár – az állami intézményi alapokba áramlott – közölte a Money Fund Report.

Az adóköteles pénzpiaci alapok 52,27 milliárd dollárt szereztek, így vagyonuk 2,96 ezer milliárdra hízott, míg az adómentesek 6,12 milliárddal, 491 milliárd dollárra nőttek. Az adóköteles alapok hozama eközben csaknem egy százalékponttal, 3,36 százalékra csökkent, az adómenteseké pedig továbbra is alacsony, 1,47-os maradt. Ez egyébként már az egymást követő harmadik olyan hét, amikor az alapok nettó beáramlást tapasztaltak, tény viszont, hogy azt megelőzően – a Lehman bukásának hetében – 120,5 milliárd dollárt veszítettek egy a Lehmanba is fektető pénzpiaci alap megingása miatt.

A Financial Timesnak nyilatkozó Charles Biderman, a tőkeáramlásokat vizsgáló TrimTabs cég vezérigazgatója úgy látja, a biztonságos eszközöket keresők szinte minden befektetésből kiveszik a megtakarításaikat, és csekkszámlákra, illetve államkötvényekbe helyezik át. A veszteség a különféle befektetési alapokon kívül a bankbetéteket is érinti. Szeptember utolsó három hetében a Fed adatai szerint 142 milliárd dollár került csekkszámlákra, miközben a bankbetétekből nagy volt a kiáramlás. Biderman szerint főleg a kisebb, kevésbé stabilnak tartott hitelintézetek szenvedhettek a betétesek hűtlenségétől. A pénzpiaci alapok közül csak az állampapírokba fektetők nyertek igazán sokat az elmúlt hetekben, méghozzá a bankbetétekbe és más rövid lejáratú kereskedelmi banki termékbe fektető alapok kárára.

A mostanában egyre tetemesebb veszteséget felhalmozó részvényalapokkal sem voltak kegyesek a befektetők. Csak októberben eddig 56 milliárd dollárt vittek el belőlük, ez a legmagasabb hónapon belüli visszaesés a TrimTabs által csaknem húsz éve vezetett statisztika történetében. A részvényalapok fekete napja a múlt péntek volt, amikor kilencmilliárd dollárt vettek ki az ügyfelek. A fedezeti alapokra is rossz idők járnak, a szeptemberi forgalmi adataikat ugyan még nem öszszesítették, ám az adatszolgáltatók szerint több tízmilliárd dollárra rúghatott a múlt hónapban a tőkekiáramlás.

Tavaly egyébként a globális részvényalapok számítottak még slágerterméknek. Az amerikai befektetők 2005–2007 között mintegy 500 milliárd dollárt tettek be az Egyesült Államokon kívül befektető alapokba, és összesen 25 százalékos hozamot értek el. Időközben azonban ezen alapok árfolyama 60 százalékkal esett. Az amerikai részvényalapok teljesítménye ennél egy kicsit jobb lett, csak 45 százalékos mínuszba kerültek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.