BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed a válság: leminősítették Bulgáriát

Újabb kelet-európai EU-tagállam, ezúttal Bulgária kapott rosszabb hitelminősítői besorolást szuverén adósságára, a külső sebezhetőség növekedésének indokával.

A Standard & Poor''s bejelentése szerint a hosszú és rövid futamú, devizában, illetve hazai valutában kiadott bolgár adósság kockázati osztályzatai az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről egy fokozattal "BBB/A-3-ra" romlanak.

A rövid lejáratú szuverén kötelezettségek besorolása ezzel továbbra is elsőrendű, de a hosszú távú adósságoké tovább süllyedt a már csak közepes befektetőinek tekintett "BBB" alapsávon belül.

Az S&P közölte, hogy ezzel Bulgáriát levette a negatív kihatású figyelőlistáról, ahová október 23-án vette fel a bolgár besorolásokat, de az új, rontott osztályzatokon is fennmarad a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás, tükrözve a lefelé ható kockázatokat.

Magyarország szuverén besorolásait október közepe óta tartja negatív figyelőlistán a Standard & Poor''s. Jelenlegi minősítésünk "BBB plusz". A negatív figyelőlistára helyezés néhány héten belüli minősítési döntést valószínűsít.

A bolgár leminősítéshez fűzött indoklásában az S&P arra hivatkozott, hogy Bulgária a gazdasági túlfűtöttség összes tünetével lépett be a globális hitelválság időszakába, ami növeli a külső finanszírozás meredek lassulásának kockázatát.

A működőtőke-beáramlás, amely tavaly teljes mértékben fedezte a folyómérleg-hiányt, már csökken. A közvetlen külföldi befektetések zöme az elmúlt években egyébként is a külkereskedelemben részt nem vevő szektorokba áramlott, így e befektetések nem sokban csillapítják az elkerülhetetlen külső kiigazítás hatásait; ezt alacsonyabb importtal és lassabb belső keresletnövekedéssel kell elérni, ami viszont közvetlenül érinti a kormányzati adóbázist, áll a Standard & Poor''s elemzésében.

Az utóbbi hetekben számos más kelet-európai szuverén adós is rosszabb kilátást vagy osztályzatot kapott a nagy nemzetközi hitelminősítőktől, a pénzügyi válság térségbeli terjedésének indokával.

Romániát - az EU-tagállamok közül egyedüliként - az S&P e hét elején befektetési szint alá, "BB plusz"-ra minősítette vissza.

A Standard & Poor''s a minap stabilról negatívra rontotta Oroszország hosszú futamú szuverén adósi osztályzatának - nemrég még pozitív - kilátását, a bankszektor stabilizálásának költségeire és a folytatódó tőkekiáramlásra hivatkozva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.