BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovatűnő vagyonok

Óriási mértékű tőkekivonás és gyengécske hozamok jellemezték a magyarországi befektetési alapokat az első három negyedévben – derül ki a Money Moon pénzügyi tanácsadó adataiból. Szeptember utolsó napjáig a likviditási alapok kivételével szinte minden hagyományos, nyílt végű, forintban denominált alaptípus vagyona csökkent. Az alacsony kockázatú likviditási kategóriába sorolt nyolc alapból hatnál egyébként szintén tőkevesztést mértek az év folyamán, a K&H és a CIB instrumentumainak azonban 30, illetve 21 milliárd forintot sikerült gyűjteniük, ezáltal ellensúlyozták a többiek veszteségét. Az utolsó negyedév betétakciói azonban így is mély nyomot hagytak a likviditási alapokon. Az ügyfelek 5,7 milliárd forintot vittek el belőlük.

A pénzpiaci alapok január és szeptember között több mint 45 milliárd forintot veszítettek a hűtlen ügyfelek miatt. A veszteség zömét két társaság, a Budapest Alapkezelő és az Erste Alapkezelő nyílt végű pénzpiaci alapjainak kellett elkönyvelni. Előbbi cég pénzpiaci alapjából 15, utóbbiéból 19,5 milliárd forintot vittek el. A legkomolyabb veszteségek a kötvényalapokat érték. Az év elejétől gyakorlatilag semmiféle hozamot nem produkáló hosszú kötvényalapok már 45 milliárd forintot veszítettek az idén a tőkekivonások miatt, ebből 11 milliárd az utolsó negyedévre esett. A legnagyobb vesztes az OTP Maxima, amelyből az eszközök 45 százalékát, csaknem kilencmilliárd forintot vittek el, de a többi nagy alapkezelő – az MKB, a K&H vagy az Erste – hosszú kötvényalapjai is 5–7,5 milliárd forintnyi vagyont buktak. A rövid kötvényalapoknál még drámaibb a helyzet: az év elejétől több mint 70, az utolsó három hónapban 18,5 milliárd forintot vettek ki belőlük a kliensek. A veszteség java részét egyetlen alap, az OTP Optima szenvedte el, amelyből júniusig 14,4 milliárd forintot vittek el, szeptemberig pedig összesen 58,7 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy az alap január óta elveszítette teljes vagyonának több mint 40 százalékát.

Míg a kötvényalapoknál a gyatra hozamok indokolhatták a pénz kivételét, az ingatlanalapok többsége jól teljesített: még a likviditási kategóriánál is több nyereséget hozott a befektetőknek. Ennek ellenére ez az alaptípus is szenvedett a tőkekivonástól: ez évben összesen 78, az utolsó negyedévben több mint 30 milliárd forintot veszített. A kivonás zömét más alaptípushoz hasonlóan a nagy lakossági bankok alapkezelőinek kellett elkönyvelni: az Erste ingatlanalapjából az idén 21,6, az OTP-éből 16,3, a Raiffeisenéből 12,3 milliárd forintot vittek el. A hazai részvénypiacon befektető alapok nagyjából 20 százalékos negatív hozamot értek el január és október között, az utóbbi hetek tőkepiaci turbulenciái miatt pedig az utolsó negyedévben 4-6 százalékos mínuszba kerültek. Ezek után nem csoda, hogy e kategória is sok tőkét veszített. Az év közben közép-európai részvényalappá alakított Generali Goldból például az idén ötmilliárd forintot vettek ki. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.