BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Videomunkák kalapács alatt

Több szempontból is rendkívülinek ígérkezik a MissionArt keddi kortárs művészeti aukciója, amelynek a miskolci Városi Művészeti Múzeum ad otthont 19 órától. A borsodi megyeszékhelyen és Budapesten is jelen lévő cég most először rendez kortárs árverést, amelyen a hazai piacon szokatlan módon nemcsak festmények, szobrok, grafikák és fotók szerepelnek, hanem több mint fél tucat videomunka is.

Baglyas Erika Brevi manu című videoinstallációját 350 ezer, Csontó Lajos DVD-jét (Ne félj) 400 ezer, Koronczi Endre kétcsatornás videóját (PopSzinergia) 380 ezer, Mátrai Erik videomunkáit 400–550 ezer, Mécs Miklós 3 frame-es video loopját (Pantokrátor) 100 ezer, Szirtes János egyetlen példányban készült, 20 DVD-ből álló video-

sorozatát (Szégyen-Titok) pedig együttesen 4 millió vagy epizódonként 300 ezer forintért kínálja a galéria. A grafikák és fotómunkák technikai palettája is rendkívül gazdag, találunk például harmonogramot (Lévay Jenő: Claesz átiratok, 200 ezer), fotógrafikákat, elektrografikákat, giclée-nyomatokat, sőt hologramot is (Mattis-Teutsch Waldemár: Party, 60 ezer).

A MissionArtot vezető Jurecskó László és Kishonthy Zsolt az utóbbi néhány évben készült alkotásokat kért a művészektől, így a 188 tétel között csak elvétve találkozunk az ezredforduló előtti munkákkal. Ezek közé tartozik Lossonczy Tamás kisméretű, 1997-es olajképe (120 ezer), vagy Lakner László Struktúra No.3 című, 1994-es vászna, amely másfél milliós kikiáltási árával az aukció egyik legdrágább tételének számít. A milliós árkategóriába tartozik még Baranyai Levente (Hústáj II., 2,2 millió), Konkoly Gyula (Fekete fehér, 2 millió) egy-egy festménye, illetve Fajó János és Megyik János két-két plasztiká-ja (1,4–1,8 millió). A tételek zöméért néhány százezer forinttól lehet versenybe szállni, de 70-80 ezres fotókat, grafikákat is indít

a galéria.

A nóvumok közé tartozik egyébként az aukció katalógusa is. Ofszetpapír és színes fotók helyett elegáns, borlapra emlékeztető brosúrával találkozunk, benne a tárgyleírások mellett kis fekete-fehér indexképekkel és egy DVD-melléklettel, amely természetesen már színes, nagy felbontású reprodukciókat tartalmaz.

Szerdán is lesz képzőművészeti árverés Miskolcon. A 15. Képcsarnok Aukciónak a Hotel Pannonia ad otthont délután 15 órától; a kínálatban 144 tételnyi festmény, grafika és kisplasztika szerepel a hatvanas-nyolcvanas évekből, többek között Demény Miklós, Gerzson Pál, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső munkái.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.