BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A porfóliómenedzserek munkahelye sem biztos

A bankok után a vagyonkezelő cégek is sorra jelentik be újabban, hogy csökkenő bevételeik miatt kénytelenek

felmondani munkatársaiknak. Ezen a héten is két újabb társaságról derült ki, hogy leépítésekre készül. Az egyik közülük a

világ legnagyobb nyilvánosan kereskedett vagyonkezelője, a BlackRock volt, ennek esetében azért is sokkoló a hír, mivel a társaság húszesztendős története során először kényszerül ilyen lépésre. A vagyonkezelő eredményét is kikezdi a válság: a társaság profitja 15 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, miközben az általa kezelt vagyon 12 százalékkal, 1,26 ezer milliárd dollárra zsugorodott.

A leépítés hírét egy emlékeztető üzenetben tudta meg a társaság 5500 dolgozója, és az információ azonnal kiszivárgott a hírügynökségekhez. Hogy pontosan hány embert és milyen

pozíciókat érint a leépítés, arról azonban Bobbie Collins, a BlackRock szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni. Csak anynyit közölt, hogy ezeket a részleteket az év vége előtt a cég nem hozza nyilvánosságra.

A másik létszámcsökkentésről szóló friss bejelentést a Putnam Investments, a kanadai Great-West Lifeco életbiztosító leánycége tette. A társaság 1,9 százalékos leépítést hajt végre, és egyebek között portfóliómenedzsereket is az utcára tesz, hogy a költségeket csökkentve növelni tudja a megtérülést. Pontosan egy tucat portfóliókezelő és 35 más munkakörben dolgozó alkalmazott kapja meg a felmondását a jelenleg 2500 főt foglalkoztató bostoni illetőségű cégnél. „Világossá vált számomra, hogy túl sokan vesznek részt a döntés-előkészítési folyamatban” – indokolta a kirúgásokat Robert Reynolds vezérigazgató, akit egyébként néhány hónapja a világ legnagyobb alapkezelőjének, a Fidelity Investmentnek az alelnöki székéből csábított át a Putnam.

A portfóliókezelők elbocsátásával párhuzamosan egyébként a cég össze is von néhány alapot, úgy, hogy a kisebb vagyonú konstrukciókat nagyobbakba olvasztja be. Reynolds volt munkahelyén, a Fidelitynél is csökken a létszám. A jelenleg 44 000 alkalmazottat foglalkoztató cég az elmúlt évben már elbocsátott ezer főt, s most további 1300 fős leépítésre készül. A társaság dolgozóinak száma egyébként a tőzsdeindexeket követi: a bika piacon ezerszámra veszik fel az alkalmazottakat, majd a medve piacon lapátra teszik őket. A dotkomlufi kidurranása után, 2002-ben például 1700 dolgozót küldtek el, a következő öt évben 15 ezret vettek föl.

Szintén néhány hete jelentette be a Janus Capital Group, hogy munkatársai 9 százalékát, vagyis 115 főt kénytelen elbocsátani az idei 45 millió dolláros költségmegtakarító programja miatt, és az AllianceBernstein Holding is leépítésekre készül, ám annak pontos mértékéről még nem nyilatkozott. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.