BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy ágyban a Tizedikkel

A mostani pénzügyi krízis sokaknak okozott már álmatlan éjszakákat.. Sokszor lehet hallani, hogy a részvényárak és az értékelési szintek még sohasem voltak ilyen alacsony szinteken, hogy ez a volatilitás, pánik és gazdasági bizonytalanság precedensjellegű. Ha azonban tanulmányozzuk a múltat, kilenc hasonló időszakot is találunk a nagy gazdasági világválság óta. A kritérium az volt, hogy a P/E ráta, vagyis egy adott részvény árfolyamának és a rá jutó nyereségnek a hányadosa nagyon magas szinten legyen, az S&P 500 index többéves csúcsra emelkedjen és nagymértékben eltávolodjon egyéves mozgóátlagától, s ami szintén nagyon fontos, hogy az adott időszakokban a kincstári hozamok és a vállalati kötvényhozamok egyaránt emelkedő trendben legyenek. Az ilyen csúcspontokat követően a piacok mindig nagymértékű esésnek indultak. Tény azonban, hogy a mostani süllyedés nagyobb mértékű és gyorsabb, mint a korábbiak; ez annak a következménye, hogy tavaly az értékelési szintek nagyon magasak, a piacok rendkívül túlvettek, a várakozások pedig egyértelműen túlzottak voltak. Az idén eddig közel 50 százalékos esést láthattunk a piacon, és a kérdés jelenleg az, meddig tarthat még a zuhanás. Nehéz egyértelmű választ adni a kérdésre, de az látható, hogy a pánik, a napon belüli volatilitás, a kockázati prémiumok már historikus magasságokban vannak, ez a tapasztalatok szerint azt mutatja, hogy a piacok valószínűleg nincsenek már messze a mélypontjuktól. Természetesen további esések még elképzelhetők, de ez nem elsősorban az ideiglenesen csökkenő profitvárakozásoknak, hanem a megnövekedett kockázati prémiumoknak a következménye lesz. A befektetőknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a piacon szignifikáns és váratlan elmozdulások következhetnek be. Nem az a feladatuk, hogy azonosítsák a csúcs- és a mélypontokat, hanem sokkal inkább az, hogy az adott piaci körülményeket figyelembe véve egyéni kockázati étvágyuknak és hozamelvárásuknak megfelelően fektessenek kockázatos eszközökbe. Az igazán nagy befektetők szerint az értéknek mindig ugyanaz a mércéje. Azoknál a cégeknél, amelyeknek jó a mérlegstruktúrájuk és erős versenyképes pozíciójuk van, egy- vagy akár kétévi profit eltűnése sem befolyásolja a vállalat valódi értékét, ugyanis a részvény nem más, mint egy jogosultság egy nagyon hosszú jövőbeli cash flow-ra. Emiatt kell óvakodni a csúcspontok idején a túlzott optimizmustól, éppúgy, mint a mostani körülmények között a túlzott pesszimizmustól.

Ennek megfelelően a pozíciókat csak lassan, fokozatosan érdemes kiépíteni. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a kockázat és a hozam aránya különböző piaci körülmények között eltérő lehet. Az értékelés mellett a piaci mozgás, reakciók figyelembevétele is alapvető eleme egy befektetési döntésnek, hiszen azt mutatják, hogy az emberek mennyire hajlandók a kockázatvállalásra. Mind az értékelés, mind a piaci mozgások lehetnek kedvezők vagy kedvezőtlenek. A legszerencsésebb az, ha mindkét tényező kedvező, mert akkor egyértelmű, hogy érdemes kockázatos eszközöket vásárolni. Most az értékelési szintek kedvezők, de a piaci reakciók nem azok. Ebben a környezetben fölösleges a piacok alját keresgélni. A nagy eséseket ugyanis nem mindig követi a gyors emelkedés: sokszor csak hosszan elhúzódó sávos kereskedés mellett alakulnak ki olyan bázisok, amelyekből tartós felívelés indulhat.

Persze ha valaki folyamatosan figyelemmel kíséri a piacokat, sokkal gyorsabban tud reagálni az eseményekre, ami ebben a környezetben helyzetelőnyt hozhat. Így működnek az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. abszolút hozamú származtatott alapjai is; ezek olyan aktívan kezelt befektetési alapok, amelyek nem csupán az árfolyamok emelkedéséből tudnak hasznot húzni, de képesek profitálni a piacok eséséből és a sávos kereskedésből is. Az óriási piaci ingadozások miatt nagyon fontos, hogy a tőkét a kedvezőtlen piaci körülmények között is megvédjük. A stratégia sikerességét mutatja, hogy az abszolút hozamú származtatott alapok között a mostoha körülmények dacára is különösen jól teljesít az Aegon Citadella Alfa Származtatott Befektetési Alap, amely nemcsak a tőkéjét őrizte meg, de az év eleje óta több mint 13 százalékos nominális hozammal jutalmazta a hozzá hűséges befektetőket.

Tájékoztatás: Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő szenior részvényportfólió-menedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.