BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete október az alapoknál

Októberben tovább fokozódtak a befektetési alapok már eddig is súlyos problémái – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) és a MoneyMoon pénzügyi tanácsadónak az adataiból. A tizedik hónapban az európai pénzügyi szektort és Magyarországot is telibe kapta a válság, a zuhanó BUX index, az állampapírpiac befagyása és a betétre éhes bankok elképesztő mértékű akciós ajánlatai egyszerre sújtották az alapkezelőket.

A tőkepiacok mélyrepülése leginkább a részvényalapokat küldte padlóra. A tiszta részvényalapok befektetési jegyeinek árfolyama egy hónap alatt a Bamosz adatai szerint átlagosan 14,5, a részvénytúlsúlyosaké 14,2 százalékkal esett. A legrosszabbul az indexkövető és a kelet-közép-európai részvényalapok jártak, ezek között olyanok is akadtak, amelyek 25 százaléknál is többet veszítettek a hónap során. Mindössze két alap volt, amelyik nyerni tudott a nehéz időkben, az egyik a lengyel részvénypiac esésére fogadó Aegon Bessa volt, amely 4,3 százalékot szedett magára októberben, a másik a Generali IPO alapja volt egy százalék körüli nyereséggel. A kedvezőtlen piaci fejlemények miatt a garantált alapok is fekete hónapot zártak. A Pioneer TopTrendje például 22,6, az OTP Fantázia 18,11 százalékot esett, és tíz százalék fölötti havi süllyedéssel fejezte be az októbert a K&H tőkevédett élelmiszeralapja, a Pioneer Világtrend és az MKB Panoráma II. is.

A kötvényalapok is rendkívül gyengén szerepeltek. A hosszú kötvényalapok átlagosan 6,5, a rövidek 8,5 százalékos veszteséget szenvedtek el októberben, ezt tetézte a hatalmas mértékű tőkekivonás. A rövid kötvényalapokból a MoneyMoon adatai szerint csaknem 20 milliárd forintot vontak ki, a hosszúknál a tőkevesztés meghaladta a 10 milliárd forintot. A kötvényalapok közül a legnagyobb tőkekivonás az OTP Optimát érte: 16,38 milliárd forint távozott belőle.

Szintén nagy megpróbáltatás elé állította a hónap a pénzpiaci és likviditási alapokat. Az állampapírpiacon bekövetkezett problémák miatt megtörtént az, amire ebben az alacsony kockázatú szegmensben ritkán akad példa: a pénzpiaci alapok többsége egy hónapos időtávon negatív hozamot produkált, és a bankbetét helyett javarészt állampapírba fektető likviditási alapok befektetési jegyeinek az árfolyama is esett. Ezek után nem meglepő, hogy a befektetők bizalma is megrendült az alapokban: a pénzpiaci alapokból csaknem 52 milliárd, a likviditásiakból pedig 37,3 milliárd forintot vettek ki. A tőkekivonás a nagy kereskedelmi bankcsoportokhoz tartozó alapkezelőket érintette a legsúlyosabban. A K&H, az OTP, a CIB és az Erste pénzpiaci, illetve likviditási alapjaiból is több mint 15 milliárd forintot vontak ki a hónap során. A legdurvább mértékű tőkekivonás azonban nem a pénzpiaci, hanem az ingatlanalapokat érte. Ezekből októberben csaknem 100 milliárd forintot vittek el az ügyfelek. A legkeményebben az OTP ingatlanalapját büntették, amelyből 33,8 milliárd forintot vontak ki, de az Erste nyílt végű ingatlanalapja is csaknem 22 milliárd, a Raiffeisené pedig több mint 18 milliárd forintot veszített. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.