BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb pénz az alapoknál

Vagyonkezelés. Nehéz idők járnak az aktívan menedzselt befektetési alapokat kezelő cégekre: díjbevételük 38 milliárd dollárral, vagyis 26 százalékkal eshet 2012-ig. Ennek oka, hogy a befektetők tömegesen pártolnak el tőlük az alacsonyabb költségű és magasabb hozamot ígérő befektetések irányába.

Az aktívan kezelt befektetési alapok 2007-ben még 147 milliárd dolláros díjbevételt értek el, ugyanannyit, mint a hedge fundok, az indexkövető, tőzsdén kereskedett alapok vagy más néven ETF-ek pedig 6 milliárd dolláros bevételre tettek szert – írja a Bloomberg a Boston Consulting Group 30 ország vagyonkezelőit vizsgáló jelentésére hivatkozva. A díjbevételekben várható hanyatlás azonban alaposan átrendezheti a piaci arányokat. A befektetési alapkezelők részesedése a vagyonkezelői piacon 36 százalékra süllyedhet a tavaly mért 49-ről, a hedge fundok részaránya eközben 61 százalékosra emelkedhet, míg az indexkövető alapoké a jelenlegi szint duplájára, 4 százalékosra nőhet.

A nagy gazdasági világválság óta tapasztalt legnagyobb piaci krízis világszerte kemény próbatétel elé állítja a vagyonkezelői iparágat. A Boston Consulting szerint a vagyonkezelők által menedzselt vagyon a tavaly év végi 58,9 ezer milliárd dollárról 50 ezer milliárdra csökkenhet az idén, vagyis a vagyonkezelt eszközök 15 százaléka párologhat el egy év leforgása alatt. A részvénypiacok az idén nagyon roszszul teljesítettek: az amerikai S&P 500 index 37 százalékot süly-lyedt, a világ összes többi tőzsdéjét mérő MSCI AC World mutató pedig 43 százalékot hanyatlott, emiatt az Egyesült Államokban a diverzifikált portfóliójú alapok a Morningstar felmérése szerint ez év október végéig 40 százalékot estek. A befektetők hatalmas mértékű tőkekivonással büntették a gyengén teljesítő konstrukciókat: szeptemberben 56 milliárd, októberben több mint 70 milliárd dollárt vettek ki a részvényalapokból.

Mivel az alapkezelők bevétele általában a kezelt vagyon méretétől függ, az eszközök elpárolgása költségcsökkentésre kényszeríti a cégeket. A bostoni Fidelity Investment, a világ legnagyobb befektetési alapkezelője 1290 embert bocsát el a hónapban, mivel a társaság által kezelt vagyon az idén 13 százalékkal zsugorodott. A Janus Capital és az AllianceBernstein is leépítéseket tervez.

A hedge fundok is szenvedtek a tőkekivonástól. A Hedge Fund Research adatai szerint 200 milliárd dollárt veszítettek az utolsó negyedévben, ezzel kezelt vagyonuk 1,7 ezer milliárd dollárra süllyedt. A nadrágszíjat nekik is meg kell húzni, mivel a fedezeti alapok bevételét is vagyonuk nagysága határozza meg, igaz, emellett a portfólió teljesítménye alapján is díjazzák őket.

Érdekesség, hogy a tőzsdén kereskedett ETF-ek viszont éppen hogy nagyon is vonzották a tőkét az utóbbi hónapokban. Szeptemberben 52 milliárd dollárnyi vagyont gyűjtöttek az ilyen instrumentumok, ez azt jelenti, hogy 2008 első kilenc hónapjában 104 milliárdnyi tőke áramlott beléjük. Az ilyen alapok tipikusan a tőzsdeindexek változását követik le, és a hagyományos befektetési alapokkal ellentétben a tőzsdén lehet velük kereskedni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.