BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiárusítást tartanak a fedezeti alapok

Fogyókúra. Adósságaik csökkentése érdekében további eszközöket dobhatnak a piacra a hedge fundok – állítja fedezeti alapokat kezelő menedzserek körében végzett felmérése alapján a Sanford C. Berstein & Co. „Becsléseink szerint ezek az alapok nagyjából további 200 milliárd dollárnyi vagyont adhatnak el a közeljövőben” – mondta a Bloombergnek Adam Parker, a Bernstein elemzője. A felmérésben 65 hedge fund menedzser vett részt, ők nagyjából százmilliárd dollárnyi vagyont kezelnek. Közülük 63 százalék nyilatkozott úgy, hogy a tőkeáttételek csökkentése érdekében tervezett eszközeladásoknak még csak a felénél tart, és 23 százalékuk mondta azt, hogy már megszabadult a nemkívánatos eszközök háromnegyedétől.

A fedezeti alapok tőkeáttételes ügyleteik miatt szoktak hitelt fölvenni, most azonban az ügyfelek tőkekivonásai és a szigorúbb hitelfeltételek miatt ezt egyre kevésbé tehetik meg, sőt, a kifizetések miatt kénytelenek eladni eszközeik egy részét. A befektetők a gyenge hozamok láttán októberben 40 milliárd dollárt vettek ki az összesen 1,5 ezer milliárd dolláros vagyont kezelő hedge fundokból, a piacok esése pedig további 115 milliárddal zsugorította a vagyonukat – állítja a Hedge Fund Research. A Bernstein által megkérdezett portfóliómenedzserek egyébként meglehetősen eltérően vélekednek arról, meddig folytatódik a tőkekivonás. A válaszadók több mint fele szerint befejeződött már, és a negyedik negyedév végére a befektetők megkapják a pénzüket, 41 százalék azonban úgy vélekedett, a visszaváltások fele még hátravan.

A piacok volatilitásának a fokozódása is óvatosságra és tőkeáttételes pozícióik felszámolására készteti a hedge fundokat. A tőkeáttételes ügyletek átlagos értéke az ilyen alapoknál az idén az eszközök 142 százalékára süllyedt, míg 2006–07-ben még a vagyon 175 százalékát tette ki. A Bernstein felmérésében részt vevők közül többen is arra számítanak, hogy ez a trend folytatódik, ha a piaci pánikot mérő Chicago Board Options Exchange Volatility Index, ismertebb nevén a VIX továbbra is magas marad – magyarázza Parker.

Bár a hedge fundokba általában csak intézmények és vagyonos befektetők teszik a pénzüket, az alapok tömeges eszközeladásai a kisbefektetőket is érinthetik. A fedezeti alapok által a piacra dobott hatalmas mennyiségű értékpapír ugyanis óriási veszteségeket okozhat, és okozott már eddig is, a tőzsdéken. A fedezeti alapok vesztesége egyébként jóval kisebb a piacok átlagához képest. A Standard & Poor’s 500 index például ez év októberéig 38 százalékot esett, míg a Hedge Fund Research adatai szerint az alapok csak 16 százalékot buktak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.