BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kikiáltási ár: nulla forint

Nulla forintról indul a Belvedere Szalon november 29-i festményárverésén a Parkrészlet című, egyes szakértők által Csontváry Kosztka Tivadarnak tulajdonított alkotás. A szokatlan húzással azt kívánja jelezni Forró Tamás, hogy ő nem foglal állást a Németh Lajos, Mezei Ottó, Bellák Gábor, Pap Gábor és más neves kutatók között zajlott-zajló attribúciós vitában. A piacra, a gyűjtők értékítéletére bízza, hogy a magányos festőzseni korai művét vagy egy ismeretlen művész naiv próbálkozását látják-e a rejtélyes vászonban.

Az árverés összkikiáltási értéke azonban a „nullás” tétel dacára meghaladja a Belvedere eddigi aukcióin látottakat: a rendkívül karcsú, mindössze 139 darabos anyag induló ára több mint 288 millió forintra rúg. Találunk egy frissen előkerült, nagyméretű, dekoratív festményt Vaszary János szecessziós korszakából (Pipacsos réten, 65. tétel, 32 millió), amely Bellák Gábor szerint alighanem magánmegrendelésre készülhetett, és ezért volt mindeddig ismeretlen szakmai körökben. Munkácsy Mihály Tájkép ladikkal című műve (52. tétel, 38 millió) ezzel szemben korábban is ismert volt, Georg Schäfer híres gyűjteményét is megjárta. Munkácsy mellett Ferenczy Károly, Egry József, Aba-Novák Vilmos és mások tájképeire is licitálhatunk a Belvedere Szalonnál.

Az avantgárdok mezőnyéből kiemelkedik Tihanyi Lajos Gitár I. című vászna (85. tétel, 22 millió), amely 1928-ban, Párizsban készült, és – a művész idehaza festett képeinek világával szakítva – a szintetikus kubizmus eredményeinek a feldolgozásáról tanúskodik. Moholy-Nagy Lászlótól három absztrakt kompozíció is kalapács alá kerül: a 30. tétel zsírkrétával és frottázstechnikával készült (4,4 millió), az 55. színes ceruzával (2,4 millió), a trió legjelentősebb darabja, a 112. tétel (28 millió) pedig temperával. Nemes Lampérth József egy jellegzetes, 1917-ben készült tusrajza is szerepel a kínálatban (17. tétel, 7,5 millió).

Még a Belvedere Szalon előtt, november 24-én a Pintér Sonja Galéria kortárs aukciója nyitja meg a téli szezon képzőművészeti árveréseinek sorát. Premierről van szó, hiszen a Falk Miksa utcában nyolc éve működő galéria eddig csak kiállítások rendezésére vállalkozott. A tárlatokon szerepelt művészek közül (akiket a hazai kortárs szcénában megszokott módon nem kizárólagosan képvisel Pintér Sonja) sokan a mostani aukciós anyagban is felbukkannak. Olyan neveket találunk közöttük, mint például Kicsiny Balázs, Türk Péter, Bukta Imre vagy Lovas Ilona.

Kicsiny két akvarellje (143., 150. tétel) egyenként 300 ezer,

A kéregető című, vászonra készült digitális nyomata (102.) pedig 800 ezer forintról indul. Míg Kicsiny Balázs esetében a kétdimenziós ábrázolások csupán előkészítői vagy kiegészítői az oeuvre gerincét képező installációknak, Türk Péter 1970 körül készült, jelentős kiállításokon is bemutatott alkotásai (20., 36. és 51. tétel) igazi főművek, és ennek megfelelően 2-2,5 millió forintról startolnak. Bukta Imre három különböző technikájú képe (18., 74., 123. tétel) 110–500 ezer forint közötti árakról indul, míg Lovas Ilona különleges technikájú c-printjéért (146.) és videoinstallációjáért (79.) 330–430 ezertől lehet versenybe szállni.

Lovas Ilona munkái mellett más nem hagyományos technikájú tételekkel is találkozunk a 167 tételnyi anyagban. A magyar származású, New Yorkban élő George Peck Szmog szárik című DVD-installációja (33. tétel, 1,8 millió) egy „összegyűrt” fémháló felületén bontakozik ki, Zsemlye Ildikó Bronztája (84. tétel, 400 ezer) a címben szereplő fém mellett mohát és vizet, míg Baglyas Erika Nyugvópont című installációja (90. tétel, 380 ezer) egy acélingát és fémtányérban sót tartalmaz.

E tételek miatt különösen izgalmas lesz a jövő hétfői árverés, hiszen a hazai aukciós piacon sokáig egyáltalán nem szerepeltek videomunkák vagy installációk, az eddigi legkomolyabb kísérlet – a MissionArt októberi kortárs aukciója – pedig ebből a szempontból csekély sikert hozott. Márpedig a külföldi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy kereskedelmi szempontból is sikeres lehet a médiaművészet és a többi új műfaj, ezért bízni lehet abban, hogy idővel nálunk is bekövetkezik az áttörés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.