BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitesz magáért a Polgár Galéria

Elsőrangú festmény- és műtárgykínálattal várja a gyűjtőket mától négy napon át a Polgár Galéria, amely az utóbbi években általában csak az órák és az ékszerek területén remekelt. A mintegy félmilliárd forintos összkikiáltási értékű, bő nyolcszáz tételből álló kollekcióban több mint egytucatnyi védett reneszánsz és barokk alkotást találunk, de a modern magyar festészet klasszikusaitól is licitálhatunk olyan darabokra, amelyek megállnák a helyüket a piacvezető aukciósházaknál.

A kalapács alá kerülő régi festmények „krémje” az ismert huszadik század eleji műgyűjtő, Karátsonyi Jenő gróf tulajdonában volt egykor. Ilyen például az ismeretlen, 1800 körüli művésznek tulajdonított Káin a halott Ábellel (76. tétel, 16 millió forint) vagy Rosa da Tivoli állatküzdelmet ábrázoló, szintén nagyméretű barokk festménye (82. tétel, 5,5 millió). A 95. tétel egy 1610 körüli, márványlapra készült firenzei vizitációjelenetet rejt (2,2 millió), a 93. egy 1580 körüli, faragott délnémet Szent Borbálát (750 ezer), a 79. egy flamand Bűnbánó Magdolnát (1,1 millió). A magyar festők közül egyebek mellett Szinyei Merse Pál, Zichy Mihály, Réti István rajzaira, Vaszary János több nívós alkotására tehetünk szert a ma esti festményaukción, de Rippl-Rónai József-pasztellel (159. tétel, 12 millió), hasonló technikájú, kétoldalas Tihanyi-művel (161., 17 millió) és Paál László-tájképpel (162., 6,5 millió) is találkozhatunk.

A keddi műtárgyaukció az árakat és a formákat tekintve egyaránt változatos Zsolnay-anyaggal indul, majd több tucat 16–19. századi időmérő következik, közöttük egy 9,5 milliós kikiáltási árú, tűziaranyozással és ezüst domborművekkel díszített német reneszánsz asztali óra (285. tétel). A második napot záró bútoranyagban egy 17. századi, reneszánsz ornamentikájú, címeres csempékből álló, védett német cserépkályha (330. tétel, 1,1 millió) számít az igazi nagyágyúnak.

A szerdai ezüstárverésre is marad muzeális értékű szenzáció. Az 551. tételszámon induló húsvéti cibórium 1620 körül készült, és a közelmúltig Habsburg családi tulajdonban volt. A fejedelmi alkotásnak az ezüstalapot teljesen elfedő, domború zománcképei passiójeleneteket ábrázolnak, és a kelyhet gyöngyberakással ékített Agnus Dei koronázza. A 9 millió forintos kikiáltási ár az eddigi legmagasabb összeg, amelyet hazai aukción ezüsttárgyért kértek.

Csütörtökön már „csak” a megszokott színvonalú kar- és zsebóra-, valamint ékszeranyagát vonultatja fel a Polgár Galéria. Többek között Vacheron & Constantin, Breitling, Ulysse Nardin márkájú órákra licitálhatunk, de akad 2,4 milliós kikiáltási árú Audemars Piguet arany férfikaróra is (682. tétel).

Míg az „átlagos” karórák, ezüstök és műtárgyak zöme nagy biztonsággal vevőre talál, a kiemelkedő színvonalú régi festmények és műtárgyak – különösen a külföldi gyűjtők, kereskedők számára kevéssé izgalmas védett tételek – sorsa kérdéses. Mindenesetre tény, hogy azok a hazai vásárlók, akik barokk vagy reneszánsz kincsekre vágynak, viszonylag kedvező áron juthatnak hozzá a védett alkotásokhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.