BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Körhintások és fiatal lányok

Sok éve nem gyűlt össze olyan színvonalú festményanyag a BÁV aukcióin, amilyennel november 12-én előrukkol a cég. A háromnapos művészeti árverés második napján kalapács alá kerülő bő kétszáz kép között négy tízmillió forint feletti és közel két tucat 1–9 milliós induló árú tétellel találkozunk. A legmagasabb összegről (22 millió) Aba-Novák Vilmos Körhinta című, 1928-as olajfestménye indul. A kép – amely szerepelt a debreceni Aba-Novák-életműkiállításon – a festő életművében meghatározó cirkusz tematika egyik legkorábbi feldolgozásának számít. Vaszary Jánostól és Rippl-Rónai Józseftől egy-egy korai alkotásra licitálhatunk. Az 1902 körül készült Lila nyakkendős leány című Vaszary-kép valószínűleg a művész egyik unokahúgát ábrázolja (kikiáltási ár: 10 millió), míg Rippl-Rónai 363. tételszámmal induló, külföldről hazakerült szalonzsánerképe (Lupus in fabula, 8 millió) a párizsi Munkácsy-műhelyben töltött tanulóidő – korántsem „ripplis”, de mindenképpen érdekes – dokumentuma. Kalapács alá kerül a BÁV-nál Munkácsy Mihály 1888-as Párbaj című képének az az olajvázlata is (403. tétel), amelyet a Kieselbach Galéria 2006. téli árverésén a 22 milliós induló árán ütöttek le, most viszont mindössze 18 millióról várja az ajánlatokat.

A közepes árkategóriában izgalmas alkotásokat találunk például Markó Ferenctől (Alföldi részlet, 349. tétel, 4,8 millió), Mednyánszky Lászlótól (377. és 401. tétel, 1,6–2,6 millió), a tavaly novemberi BÁV-aukció egyik kellemes meglepetését szolgáltató Skuteczky Dömétől (Izzó fények a műhelyben, 399. tétel, 1,2 millió), (Péli Tamástól nagyméretű farostlemezre készült képek 487–489. tétel, 600 ezer–1,4 millió forint) vagy Fényes Adolftól (Parasztfiú – parasztlány, 432. tétel, 8,5 millió). Figyelemre méltó az aukción szereplő orientalista képek csoportja is. A műfaj egyik legjelentősebb hazai képviselőjétől, Tornai Gyulától három képre (396., 398., 438.) licitálhatunk, 950 ezer és 1,8 millió forint közötti induló árakról, de a Münchenben működött Eisenhut Ferenc Keleti jelenetéért (437. tétel, 600 ezer) is érdemes versenybe szállni.

Az aukciósorozat első napján, kedden 17 órától 326 tételnyi, 35 millió forint összkikiáltási árú ékszer- és ezüstanyag kerül kalapács alá. A tételek között ezúttal nem találunk többmilliós briliánsgyűrűket, de – tekintve, hogy a katalógusban szereplő kikiáltási árakat még nyáron, tehát a nemesfémpiaci boom előtt határozták meg a cég szakemberei – könnyen lehet, hogy a szokásosnál nagyobb licitemelkedéseket érnek el a kiemelkedő tételek. Így például „grammáron” is olcsó a 258. számú, véséssel, türkiz kabosonokkal és apró gyémántokkal díszített antik aranyszelence (700 ezer forint), amelyet a Szentpéterváron működött, Fabergére is nagy hatást gyakorolt Johann Wilhelm Keibel készített a 19. század első felében. Igazi különlegesség a 253. tétel is, egy kilencdarabos, 19. század közepi gránát ékszerkészlet (500 ezer forint), ugyanis nagyon ritka, hogy ebből a drágakőtípusból készült antik ékszerek nem darabonként, hanem hiánytalan szettben kerülnek piacra.

Szerdán a festmények után néhány tucat bútor és szőnyeg kerül sorra, közöttük 18. századi szekrények, tabernákulumok 1,4–2,8 milliós árakon, valamint különböző árkategóriájú és rendeltetésű 19. századi bútordara-bok. A szőnyegek közül egy 19. század végi iszfahán imaszőnyeg indul a legmagasabb árról (589. tétel, 400 ezer forint). A csütörtöki műtárgyanyagban 19. századi és 20. század eleji ezüst, illetve ezüstözött fémtárgyakat, barokk egyházi és világi ötvösmunkákat, art deco kisplasztikákat, Zsolnay és Gorka-kerámiákat, magyar és külföldi kisplasztikákat egyaránt találunk. A Zsolnay tárgyak közül kiemelkedik a 724. számú, 1900-ra datált, zöldeskék eozinmázas szecessziós díszváza (2,2 millió forint), az ötvösművek közül pedig a 814. számon, 3,2 millió forintról induló Eszterházy-címeres 18. századi vacsorázókészlet, amely két pecsenyéstálból és tíz trébelt díszű tányérból áll.

Fénylik az arany

A pénzügyi válság hatására októberben két hét alatt több arany fogyott a BÁV üzleteiben, mint a megelőző négy hónapban összesen – összegezte kérdésünkre Kovácsné Racskó Szilvia, a cég nemesfémüzletágának menedzsere.

Budapesten szinte kizárólag a tömbaranyat keresték a vásárlók, a vidéki BÁV-üzletekben viszont az ékszerek iránt is jócskán megnőtt az érdeklődés.

Budapesten szinte kizárólag a tömbaranyat keresték a vásárlók, a vidéki BÁV-üzletekben viszont az ékszerek iránt is jócskán megnőtt az érdeklődés.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.