BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kortárs-modern összjáték

Az októberben rendezett miskolci aukciónál szélesebb profilú festményárverést rendez pénteken 18 órától a MissionArt Galéria. A 275 tétel között persze most is sok kortárs alkotás szerepel Károlyi Zsigmond és Perneczky Géza fotóitól Bak Imre, Hencze Tamás, Szirtes János, Konkoly Gyula, Koronczi Endre és mások festményeiig, Swierkiewicz Róbert dobozba zárt assemblage-ától (138. tétel, 950 ezer forint) Rácmolnár Sándor, Földi Péter és feLugossy László rajzaiig. Találkozunk ugyanakkor klasszikus modern alkotók – például Kádár Béla, Mattis-Teutsch János és Scheiber Hugó – papírmunkáival is, és a századforduló világát is képviseli néhány színvonalas grafika. Ilyen Rippl-Rónai Józsefnek a Les Vierges sorozatból való színezett litográfiája (27. tétel, 550 ezer forint), Pierre Bonnard és Vaszary János grafikái, Nagy Sándor rajzai. Nagybányai és más huszadik századi magyar festőktől származó, viszonylag alacsony árfekvésű tájképek, portrék, aktok is nagy számban szerepelnek a MissionArt aukciós anyagában.

Az Abigail Galéria vasárnap rendezendő 23. festményárverését is erősen meghatározza a kortárs és a klasszikus modern anyag kettőssége. A 267 tétel összkikiáltási ára az Abigailnél eddig soha nem látott módon eléri a 100 millió forintot, ebben nagy szerepe van annak, hogy ezúttal a hazai piacon legmagasabbra tartott klasszikus modern mesterektől is sikerült figyelemre méltó műveket megszereznie a galériának. Ilyen egyebek mellett Batthyány Gyula Keleti mese című táblája (222. tétel, 3,6 millió), Patkó Károly Anyaság című olaj-tempera festménye (193. tétel, 3,2 millió), a Rakodómunkások című korai Egry-kép, amely néhány évvel ezelőtt már szerepelt az Abigailnél (16. tétel, 3,8 millió), vagy az aukció legmagasabbra taksált tétele, Perlrott-Csaba Vilmos Szajna-parti látképe (210. tétel, 12 millió). Egy finom Rippl-Rónai-pasztellre (Somogyi táj, 170. tétel, 1,8 millió) ugyanúgy szert tehetünk az aukción, mint Bálint Rezsőnek a Nabis és Rippl-Rónai hatását tükröző, szintén pasztelltechnikával készült Ebéd című alkotására (58. tétel, 850 ezer).

Az 1945 utáni mezőnyt az Abigail „specialitásának” számító, részben külföldön élő művészek – például Bíró Antal és Joseph Kadar – művei mellett Konok Tamás, Nádler István, Pinczehelyi Sándor, Matzon Ákos és Bak Imre festményei is erősítik. Fehér Lászlótól három kép kerül kalapács alá: a legmagasabb árról (3,6 millió) az 1991-ben készült Kőhullám (26. tétel) indul, míg az egészen friss, 2008-as képek a galériás árszintnél sokkal alacsonyabbról, 850 ezerről, illetve 1,2 millióról startolnak.

A MissionArt kiállításának és aukciójának otthont adó Falk Miksa utcai Pintér Antik termeiben egyébként mérsékelt sikerrel zajlott le a múlt hétfőn a Pintér Sonja Kortárs Galéria első árverése. A felvonultatott alkotások – talán a kedvezőtlen gazdasági klíma, talán a sokszor igen magasan meghúzott kikiáltási árak miatt – nagyrészt gazdátlanul maradtak. A legmagasabb – 400-500 ezer forintos – árakat Szurcsik József, Újházi Péter, Tóth Menyhért művei érték el, de a milliós tételek közül egyre sem volt jelentkező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.