BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz veled, kötvénypiac?

A pénzügyi válság rendkívül nehéz helyzetbe hozta Magyarországot az elmúlt hetekben, ennek egyik elsődleges oka a nemzetközi összehasonlításban különösen magas külföldi eladósodás. A forint július közepétől 3 hónap alatt több mint 25 százalékkal gyengült az euróval szemben, a budapesti tőzsdén ugyanezen időszak alatt megfeleződtek az árfolyamok, az állampapír-piaci referenciahozamok pedig az egekbe ugrottak. Napokra megszűnt a kereskedés a magyar állampapírpiacon, a vételi oldal eltűnt, az elsődleges állampapír-kereskedők lényegében nem mertek árat jegyezni.

A külföldi beruházók elkezdték kivonni a pénzüket az országból. Ennek következtében a szeptember 19-én még 3390 milliárd forintnyi külföldi kézben lévő állampapír-állomány október végére 2760 milliárdra olvadt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövid távú tűzoltásként 11,5 százalékosra emelte az irányadó rátát. Az igazi áttörést azonban nem annyira ez, hanem a várakozásoknál jóval nagyobb, 25,1 milliárd dolláros nemzetközi segélycsomag hozta.

Számos elemző egybehangzó véleménye szerint a viszonylag kis méretű Magyarországnak felajánlott rendkívül magas öszszeg jelzés egész Kelet-Európának. A csomag segítségével most már csírájában elfojtható minden olyan aggodalom, hogy Magyarország a sokat emlegetett Izland sorsára jut. Hogy milyen mértékben csökkent hazánk kockázata, jól szemlélteti, hogy Magyarország nem fizetési kockázatát mérő CDS-e (credit default swap) október 24-én még 600 bázispont volt, mára ez az érték kevesebb mint a felére csökkent.

A kockázat-hozam kilátásokat tekintve ezért most már nagyon kedvező beszállási pontokat látunk a magyar kötvénypiacon: a hozamok magasak, és a forint árfolyama is stabilizálódott. Az immár harmadszorra módosított költségvetési törvényjavaslatban megfogalmazott főbb makromutatók reálisak, az infláció alakulásával kapcsolatban pedig még optimistábbak is vagyunk a kormánynál. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő szerint 2009 végére 3 százalékosra csökkenhet a pénzromlás üteme.

A kötvénybefektetések szempontjából különösen kedvező, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a 2008-as kibocsátási naptárból törölte az öszszes hátralévő államkötvény-aukciót. Ez a lépés nagyban segíti az állampapírpiacon kialakult egyensúlytalanság mérséklődését, és hosszabb távon annak megszűnése felé hat. Emellett visszavásárlási aukcióin az MNB is eddig több mint 120 milliárd forintnyi kötvényt szívott ki a piacról. Az Aegon épp ezért bízik abban, hogy a hazai intézményi befektetők (elsősorban a nyugdíjpénztárak) és az MNB kereslete, valamint a lejáratok miatt létrejövő pótlólagos igény meghaladja a jövőben a külföldiek állampapír-eladását.

A magyar állampapírok mellett szól még, hogy kockázati prémiumuk jelentősen megnövekedett, egyrészt az alapkamat növelése miatt, másrészt azért, mert számos fejlett ország jegybankja csökkentette, illetve csökkenti az irányadó rátát, hogy a recessziót késleltesse. Ehhez jön még az, hogy a 2009-es kedvező inflációs kilátások lehetővé tehetik, hogy a jegybank az alapkamatot ne csak „reszelgetésekkel” mérsékelje, hanem drasztikusan csökkentse. E mellett szól, hogy egy esetlegesen gyorsabban bekövetkező kamatcsökkentés a hazai gazdaságot is húzhatná, és az államadósság finanszírozását is olcsóbbá tenné.

Összegezve a fentieket, kiemelkedő hozamra számíthat az a befektető, aki most magyar kötvénybe, kötvényalapba fektet. Erre ad lehetőséget az Aegon Belföldi Kötvény Befektetési Alap, amelynek portfóliójába kizárólag magyar állampapírok, a magyar állam által garantált hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és gazdálkodó szervezetek, valamint helyi önkormányzatok által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kerülhetnek. A kockázat csökkentése érdekében az alapkezelő elemzéseket végez az értékpapírok kockázati tényezőiről, és mélyreható számításokkal támasztja alá döntéseit. A kiválasztásnál fontos szerepet játszik, hogy az értékpapír likvid legyen.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere



Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.