BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most vegyen magyar kötvényt! Kiemelkedő hozamra számíthat

A pénzügyi válság rendkívül nehéz helyzetbe hozta Magyarországot az elmúlt hetekben, ennek egyik elsődleges oka a nemzetközi összehasonlításban különösen magas külföldi eladósodás.

 A forint július közepétől 3 hónap alatt több mint 25 százalékkal gyengült az euróval szemben, a budapesti tőzsdén ugyanezen időszak alatt megfeleződtek az árfolyamok, az állampapír-piaci referenciahozamok pedig az egekbe ugrottak. Napokra megszűnt a kereskedés a magyar állampapírpiacon, a vételi oldal eltűnt, az elsődleges állampapír-kereskedők lényegében nem mertek árat jegyezni.

A külföldi beruházók elkezdték kivonni a pénzüket az országból. Ennek következtében a szeptember 19-én még 3390 milliárd forintnyi külföldi kézben lévő állampapír-állomány október végére 2760 milliárdra olvadt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövid távú tűzoltásként 11,5 százalékosra emelte az irányadó rátát. Az igazi áttörést azonban nem annyira ez, hanem a várakozásoknál jóval nagyobb, 25,1 milliárd dolláros nemzetközi segélycsomag hozta.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.