BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Néhány alap dacol a válsággal

A tartós medve piac nem kedvez a befektetési alapoknak, a konstrukciók többsége az Egyesült Államokban éppúgy, mint Magyarországon, súlyos veszteségeket szenvedett el. A Morningstar adatbázisában nyilvántartott csaknem húszezer alap átlagosan 33,76 százalékot esett egy év alatt, akadtak azonban olyan konstrukciók is, amelyek sok pénzt hoztak a befektetőknek.

Közéjük tartozik a medve piaconlévő két alap, a Comstock Capital Value és a Prudent Bear – írja a USA Today. E két befektetési termék a piacok emelkedésére is fogadhat, ha úgy dönt, de alapvetően az esésekből profitál. Hosszú távon ez a stratégia nem volt kifizetődő, a Morningstar szerint a Comstock Capital Value 1987-es bevezetése óta átlagosan évente fél százalékot esett, az idén viszont 57 százalékos pluszban áll, miután a fő eszköze az S&P 500 shortolása. A Prudent Bear hasonlóan szerepel hosszú távon, az idén viszont már csaknem 36 százalékot szedett magára.

A legkeményebben, tőkeáttétellel shortoló alapok ennek a nyereségnek a többszörösét is elérték az idén. A Morningstar listáján tíz olyan konstrukció is szerepel, amely 100 százalékosnál nagyobb hozamot produkált egyéves időtávon. Az aktuális listavezető a Direxion NASDAQ-100 Bear 2.5X Inv., amely 130 százalékot szedett magára egy esztendő leforgása alatt, rajta kívül az öt legnagyobb hozamú alap közül még kettő fogadott kifejezetten a NASDAQ esésére. Apró szépséghibájuk ezeknek a jellemzően prémium kategóriás alapoknak, hogy csak vagyonosabb befektetőkkel állnak szóba: általában minimum 15–25 ezer dollárt kérnek a beszállóktól. A másik gond velük, hogy hosszú távon nem igazán kifizetődők: emelkedő piacon súlyos veszteséget érnek el, a Direxion NASDAQ-100 Bear befektetési jegyeinek árfolyama járt már a névérték 50 százaléka alatt is, a mostani nyeresége pedig rendkívül törékenynek tűnik.

Magyarországon hasonló a helyzet, mint az Egyesült Államokban. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint egyéves időtávon átlagosan 11,25 százalékos veszteségben állnak az alapok. Az indexkövető konstrukciók buktak a legnagyobbat, több mint 50 százalékos mínuszban állnak. Maréknyi befektetési alap azonban a viharos időszakban is jól szerepelt. A pénzpiaci és a likviditási alapokon (amelyek természetesen 12 hónap után 4-8 százalékos pluszban állnak) kívül szép nyereséget ért el például az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő két alapja is, a lengyel piac esésére fogadó Bessa és az abszolút hozamra törekvő Citadella Alfa. A Bessa 15,31 százalékot nyert 12 hónap alatt, a Citadella Alfa pedig 14,56-os pluszban áll, vagyis alig marad el az alapkezelő által megcélzott évi 15-20 százalékos hozamtól. Szintén jól szerepelt még ezen az időtávon a Volksbank Euró Kötvény Alapok Alapja: 16,88 százalékot szedett magára, valószínűleg az euróövezet csökkenő kamatszintjének köszönhetően. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.