BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország: együtt az olajjal

Nagyot tévedtek, akik úgy gondolták, a pénzügyi válság nem nyomja rá a bélyegét a reálgazdaságra. A recessziós félelmek oda is begyűrűztek, mérsékelve az energia, konkrétan a kőolaj iránti keresletet. A hatalmasra fújt olajlufi kidurrant: a júliusi közel 150 dolláros hordónkénti csúcs után pár hónappal 50 dollár alá is benézett a fekete arany ára. Az olajár összeomlásában fontos szerepe volt a tőkeáttételes pozíciók leépítési hullámának és a drámaian megnövekedett globális kockázatkerülésnek, valamint az amerikai dollár euróval szembeni erősödésének.

A fenti folyamatok különösen markánsan érintették az orosz gazdaságot, hiszen Oroszország és az olaj kénytelen kitartani egymás mellett jóban, rosszban. A dolláralapú moszkvai tőzsdeindex, az RTSI$ október 24-én (azon a napon, amikor a félelem barométerének tartott VIX index elérte eddigi legmagasabb értékét) 77,92 százalékkal került lejjebb május 19-i csúcsához képest. Mára az orosz piacc P/E alapon az egyik legolcsóbbá vált. A nyár végén még közel 600 milliárd dolláros orosz devizatartalék a rubel árfolyamának aktív megtámasztása miatt napjainkra 454 milliárdra csökkent, ám az ország Kína és Japán mögött még mindig a harmadik legnagyobb devizatartalékú állam.

A rubelre nehezedő nyomás fokozódik, ezért az orosz jegybank két lépésben kiszélesítette a deviza kereskedési sávját az 55 százalékban dollárból, 45 százalékban euróból álló valutakosárhoz képest.

Úgy fest, az orosz gazdaság, amely az elmúlt öt esztendőben évente átlagosan 7,28 százalékkal növekedett, szintén a fékre lép. A Világbank legfrissebb jelentésében erre az évre 6 százalékos orosz bővülést vár, jövőre már csak 3 százalékosat, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy 2009-ben a világgazdaság várhatóan csak 0,2 százalékkal növekszik, és az USA-ban 0,6, az eurózónában pedig 0,5 százalékos GDP-csökkenésre számíthatnak.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök az elmúlt héten kijelentette: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az 1991-es és az 1998-as krízis ne ismétlődhessen meg. Oroszország napjainkban sokkal jobban felkészült a nehéz időkre, mint tíz évvel ezelőtt, ez alapvetően két tényezőnek köszönhető. Egyrészt számos reformot hajtott végre, prudens módon menedzselte az államháztartást, létrehozott egy jelentős stabilizációs alapot, valamint liberalizálta a devizaárfolyam rendszerét. Mindez nagymértékben hozzájárult pénzügyi rendszerének a megerősödéséhez, az éveken keresztül tartó költségvetési szufficithez és az ország alacsony eladósodottságához. A bankrendszer 1998-hoz képest jóval erősebb és szigorúbban felügyelt lett. Másodsorban a nagyon magas olajárak következtében felhalmozott óriási devizatartalékok izmos puffert képeznek a világgazdaság felől érkező sokkhatások ellen.

Az orosz hatóságok a napokban bejelentettek egy gazdaságélénkítő csomagot; ez a már korábban közölt, a likviditás javítását szolgáló intézkedésekkel együtt az éves GDP 25 százalékának megfelelő, közel 400 milliárd dollárnyi segítséget nyújt a gazdaságnak. További jó hír, hogy a New York-i határidős árutőzsdén a nyersolajra kötött vételi és eladási opciók közötti állománybeli különbség 88 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szintekhez képest, ez azt mutatja, a befektetők kezdik beárazni az olaj árának az alját.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. – látván a komoly orosz részvénypiaci zuhanásokat az elmúlt időszakban – a napokban új orosz részvénybefektetési alapot indít. Az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap elsődleges befektetési célpontjai azoknak a vállalatoknak a tőzsdén forgalmazott értékpapírjai, amelyek Oroszországban vagy a többi FÁK-államban tevékenykednek, illetve bevételeik jelentős részét ezekből az országokból nyerik. Noha a befektetők most kiemelkedően alacsony szinteken vásárolhatnak az alap segítségével, nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a konstrukció kockázata magas, az árfolyamok tekintetében jelentős volatilitással kell számolni, és a javasolt befektetési futamidő öt év. Az alapkezelő az alap portfóliójának a kialakításakor a törvényi előírásokon túl a biztonságot és a maximális kockázatmegosztás elveit tartja szem előtt, célja pedig hosszabb távon az, hogy a meghirdetett benchmark hozamnál (80 százalék RTSI$ index forintban számolva és 20 százalék ZMAX index) nagyobb eredményt érjen el.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.