BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra fagyasztják be a német ingatlanalapokat

Tucatnyi német nyílt végű ingatlanalapot függesztettek föl az elmúlt napokban, csaknem 30 milliárd euró értékben. Az érintett alapok az utóbbi időszakban már komolyan szenvedtek attól, hogy a likviditási problémákkal küszködő nagyobb befektetők egyre gyorsabb ütemben vonták ki belőlük a tőkét. A pénz előteremtéséhez ugyanis az alapkezelőknek sürgősen értékesíteniük kellett a portfólió ingatlaneszközeinek egy részét is, ez az ingatlanpiac mélyrepülése miatt csak rendkívül nyomott áron sikerült. Az iparág szakértői a fejlemények láttán már attól tartanak, a német alapok tőkekivonása a brit ingatlanpiac összeomlását is előrevetítheti, ezek az ingatlanalapok voltak ugyanis az idén a londoni City és West End legaktívabb befektetői.

A teljes összeomlást elkerülendő a vagyonkezelők végül kényszerűségből úgy döntöttek, hogy három-hat hónapra felfüggesztik a befektetési jegyek viszszavásárlását. „Ehhez hasonló helyzetben még sohasem voltunk” – mondja Stefan Seip, a német alapkezelők szövetségének, a BVI-nek a vezérigazgatója, hozzátéve, hogy alapbezárások szempontjából a múlt héthez hasonlóan rossz időszakot nem tud felidézni. Azt azonban tagadta, hogy a német piac hoszszú távon is bajban lenne. Szerinte a részvény- és kötvényalapokon elszenvedett veszteségek miatt sokan túlsúlyozták portfólióikban az ingatlanalapokat. A helyes egyensúlyt a befektetők most próbálják helyreállítani, ennek látják kárát a nyílt végű ingatlanalapok.

Egyebek között az Axa, az UBS, az Aviva és a Morgan Stanley döntött úgy, átmenetileg nem engedi a befektetőknek, hogy kivegyék pénzüket a nyílt végű alapokból. A londoni Aberdeen Asset Management érdekeltségébe tartozó DEGI két németországi alapját fagyasztotta be, a DEGI Europát és a DEGI Internationalt összesen 4,3 milliárd eurónyi vagyonnal. „Sok befektető a likviditási szükségleteit a nyílt végű alapok befektetési jegyeinek a visszaváltásából próbálta fedezni. Emiatt az alapok átlag fölötti tőkekivonást szenvedtek el” – írta a társaság közleményében, amelyben a három hónapos felfüggesztést indokolta.

A másik alapkezelő, a Catella a befektetők védelmével indokolta az átmeneti befagyasztást. A vagyonkezelő északi városokra építő alapja például olyan mennyiségű kivonási igénnyel szembesült, amelyet képtelen volt kifizetni, mivel nem állt a rendelkezésére elegendő készpénz. Erre hivatkozott az Aviva is e hét elején, amikor felfüggesztette európai ingatlanalapját. Az Aviva European Property Fundjában már csak 350 millió euró van, holott kilenc hónapja még 535 millió eurót kezelt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.