BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új füves és virágos magyar kert

Rendhagyó tematikus árveréssel várja az érdeklődőket a Szőnyi Antikvárium november 15-i árverése. A közel hatszáz tételt felvonultató anyag a magyarság természeti és szellemi kincseit hivatott bemutatni, legyen szó hazánk bogárfaunájáról, érckészleteiről vagy Nádasdy Ferenc Mausoleumában felsorakoztatott királyairól. A kínálat valóban rendkívül átfogó és szerteágazó: a magyar jezsuiták kínai történetével foglalkozó könyvtől Bél Mátyás 18. századi, teljes térképpel ellátott országleírásán keresztül az eperjes–nagykároly–torockói tűzkárosultak megsegítésére 1887-ben kiadott emlékalbumig sok minden megtalálható benne.

A legérdekesebb tételek bemutatása során Szőnyi Endre, az antikvárium vezetője felhívta a figyelmet Bél Mátyás Compendium Hungariae-jára (33.), amely teljes épségben tartalmazza Mikoviny Sámuel kihajtható, színezett rézmetszetű térképét, az előkézlapon pedig egy Mikovinyt ábrázoló rézmetszetet, amelynek hátterében a pozsonyi vár látható. Az 1792-ben kiadott kötet 60 ezer forintos kikiáltásról indul. Ugyanennyiért kerül kalapács alá Csapó József Új füves és virágos magyar kert című művének szintén 1792-es pozsonyi és pesti kiadása (70.), amely a kor orvostudománya által ismert és felhasznált gyógynövényeket mutatja be. Az árverés legmagasabb, 350 ezer forintos kikiáltású és egyben egyik legrégibb darabja a Nádasdy Ferenc országbíró költségén 1664-ben Nürnbergben kiadott Mausoleum (381.), amely 59 egész oldalas rézmetszésű táblán mutatja be a magyar uralkodókat a hun vezérektől I. Lipótig. A táblák alakjai számos későbbi ábrázolás ihletőivé váltak. Az előbbiektől eltérő, de szintén érdekes oldalát mutatja Magyarországnak chernelházi Chernel István Magyarország madarai című, 1899-ben kiadott munkája (66.), amely egész oldalas hártyapapírral védett kromolitókon mutatja be, hány faj jelenlétéről tudtak hazánkban a XIX. század végén. A kétkötetes műért 120 ezer forinttól indul a licit.

Kiváló áttekintést ad a dualizmus kori Magyarország közhangulatáról a Studio Antikvárium mai, 400 tételes aukciója a Borsszemjankó közéleti vicclapokból összeállított sorozatával (40–58.), amelynek egyes darabjai 3 és 9 ezer forint közötti kikiáltásról indulnak. Az igen gazdag humortörténeti kínálatban emellett találhatók még gazdagon illusztrált Wilhelm Busch-kötetek (65–70.) 4 és 6 ezer forintos induló árral, de cigány- és katonavicceket bemutató munkák is, szintén 3 és 9 ezer forint között mozgó kikiáltásokkal. A Nyugat Antikvárium a két versenytárs közé ékelve, pénteken tartja aktuális árverését.

Nagy értékű, sok esetben szintén magyar vagy magyar vonatkozású tételek az elmúlt hetek antikváriumi aukcióin is gazdára találtak. Így például az Országház Antikvárium árverésének legmagasabb, 250 ezer forintos árról induló darabja, a Hartmann Schedel krónikájából származó Buda-ábrázolás 510 ezer forintért kelt el. A Pastinszky aukciójának leütési „pálmáját” ugyanakkor egy nemzetközibb témájú munka, az 1901 és 1913 között Brassóban és Budapesten kiadott Középkori krónikások szöveggyűjtemény vitte el 60 ezer forintos indulás után 220 ezer forinttal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.