BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A merészek nyerhettek

Befektetés. Az elmúlt év óriási vesztesége miatt hosszú távon is csak kevés részvényalapnak sikerült megvernie hozam terén a biztonságos állampapíralapokat, a különböző régiók piacain befektető konstrukciókat vizsgálva azonban megállapítható, hogy összességében véve a merészebben választó befektetők jártak jól. A Morningstar adatai szerint például hosszú távon a latin-amerikai részvényalapok hozták eddig a legtöbbet a konyhára. Aki például a dél-amerikai piacokba fektető részvényalapot választott öt esztendeje, 14,29 százalékos évesített hozamnak örülhetett azóta, dacára annak, hogy az idén az alapja több mint 60 százalékot esett. A Hozamplázán elérhető alapok közül is ezek vitték a prímet: a Credit Suisse, az ING és a Templeton latin-amerikai részvényalapjai kivétel nélkül 15 százalék fölötti pluszban állnak fél évtized után.

A részvényalapokon belül a feltörekvő piaci és a fejlődő ázsiai részvényalapok állnak még viszonylag jól, bár ezek árfolyama is megfeleződött az év eleje óta, ötéves időtávon azonban a Morningstarnál az előbbi kategória csaknem 6, az utóbbi 5,3 százalékos pluszban áll. A tőzsdék idei esése miatt az átlagos hozamokat nézve öt- és tízéves időtávon Magyarországon is jobban teljesítettek a pénzpiaci és kötvényalapok a részvényalapoknál. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a rövidebb lejáratú állampapírokba fektető konstrukciók az elmúlt öt évben átlagosan több mint 6, tíz év alatt pedig 8 százalék fölötti évesített hozamot produkáltak. (Az állampapírba fektető alapok közül ötéves távon az Aegon Pénzpiaci Alapja a legjobb, 8,21 százalékos hozammal, tízéves időszakot vizsgálva pedig a Pioneer Magyar Pénzpiaci Befektetési Alap, amely évente 9,21 százalékot szedett magára.)

A részvénytúlsúlyos alapok közül azonban néhánynak – annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőben megfeleződött a BUX index – hosszabb távon sikerült ezt a teljesítményt túlszárnyalnia. A legmagasabb nyereséggel a Bamosz-tagok konstrukciói közül az Aegon közép-európai részvényalapja büszkélkedhet, amely öt év után 12,89, tízesztendős időtávon pedig 10,81 százalékos évesített hozamot ért el. A részvényalapok között sem évtizedes, sem ötéves összevetésben nem akad másik olyan, amely százalékosan két számjegyű nyereséggel büszkélkedhetne. Az elmúlt tíz év ezüstérmese a kategóriában az OTP Quality lett, amely szintén a kelet-közép-európai térség részvénypiacán forgatja a pénzt, és valamivel több mint 7 százalékot szedett magára évente. Az ötéves hozamok terén a K&H hazai részvényalapja lett a második legjobb 9,48 százalékos évesített teljesítménnyel. Ezen a távon egyébként több konstrukciónak is sikerült túlszárnyalni a pénzpiaci és kötvényalapoknál elért átlagos hozamot. Az említett kettőn kívül még fél tucat részvényalap ért el 7 százalékosnál nagyobb nyereséget fél évtized alatt, közülük háromnak a teljesítménye a legjobb pénzpiaci alapét is meghaladta. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.