BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A totális megtérülés a nyerő

Az év vége felé közeledve, úgy tűnik, 2008-ban Magyarországon a legjobban azok a befektetők járhattak, akik megfelelően kezelt abszolút hozamú (vagy total return) alapot választottak – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) az adataiból. Az ilyen alapok a piaci helyzettől függően vagyonuk kisebb-nagyobb szeletét, de akár az egészét is szabadon fektethetik be részvényekbe, pénzpiaci eszközökbe, esetleg devizába vagy árupiaci termékekbe, gyakran még tőkeáttételes pozíciókat is vállalhatnak. Céljuk mindössze az, hogy az aktív portfóliókezelés során az állampapírokat vagy más biztonságos befektetéseket több százalékponttal meghaladó hozamot érjenek el.

A stratégia az idén eddig az Aegon Citadella Alfánál volt a legeredményesebb, amely az év különféle piaci nehézségei ellenére december közepén egyéves időtávon már több mint 20 százalékos hozammal büszkélkedhetett. Ezzel a teljesítménnyel a Citadella nemcsak az abszolút hozamú konstrukciók körében, de a Bamosz-tagok összes értékpapíralapja között is a legmagasabb hozamúnak számít, és háromszorosan múlja felül a pénzpiaci alapok átlagos nyereségét. Legutóbbi portfóliójelentése szerint egyébként az alapban jelenleg leginkább különféle futamidejű állampapírok vannak. A többi abszolút hozamú alap ugyan nem ért el ennyire látványos hozamot, de jó párnak sikerült pozitív eredményt produkálnia egyéves időtávon. A Raiffeisen viszonylag keveset kockáztató Hozam Prémium alapja 8,32 százalékos hozamával a pénzpiaci és likviditási alapok többségét megverte, a Concorde VM-nek és az Aegon Visionnek ez nem sikerült, de az eredményük meghaladja az öt százalékot. A tőkevédett abszolút hozamú alapok között azonban szintén akadt olyan, amely megverte a pénzpiaci alapokat: az Aegon Ózon fantázianevű konstrukciója egy év alatt 7,25 százalékos hozamot ért el, és ezzel a több mint 150 garantált alap között is az ötödik legjobb lett.

A fiatalabb, így egyéves hozamadattal még nem rendelkező abszolút megtérülésre hajtó konstrukciók között is akad néhány sikeres. A Generali Abszolút Hozam alapja például júliusi indulása óta már 15,5 százalékot szedett magára. A magas kockázatúnak tartott alap vagyonának nagy része egyébként október végén bankbetétben volt, kevesebb mint 30 százaléka forgott csak részvényekben. Szintén jól megy a kötvénypiacokon befektető OTP Suprának, amely féléves időtávon több mint 15 százalékos pluszban áll.

Nem minden abszolút hozamú aktívan kezelt portfólió lett azonban nyereséges a válság időszakában. Az OTP Abszolút Hozam alapja például kifejezetten gyengélkedik, több mint 15 százalékot esett egy év alatt. Szintén csak az utóbbi néhány hétben indult el fölfelé az alulértékelt részvényekbe fektető Aegon Value és a Bridge Wealth Management Meggyőzően Kockázatos fantázianevű alapjának árfolyama, amely portfóliójelentése szerint egyebek között a részvénypiacok shortolásával próbál mostanában nyereségre szert tenni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.