BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árnyékban lesz-e a félhold?

A pénzügyi válságok idején a befektetők válogatás nélkül adják el a papírokat, csekély figyelmet szentelve eközben az egyes cégek vagy akár szektorok fundamentális jellemzőinek. A feltörekvő részvény- és kötvénypiacokról való tőkekivonás pedig nemcsak az értékpapírok árfolyamát viszi lejtőre, de gyengíti az ország devizáját is. A fenti folyamatok különösen markánsan érintették Törökországot is, ahol az idén – Magyarországhoz hasonlóan – több mint 50 százalékkal értékelődtek le a részvények, így a piac roppant olcsóvá vált. A török részvénypiac 4,52-os P/E szintje (amely még a magyarnál is olcsóbb) csak a negyede az amerikai részvénypiacot reprezentáló S&P 500-as index P/E szintjének.

Pedig az ország kilátásai nem olyan rosszak. A fejlett világ GDP-je jövőre átlagosan 1,4 százalékkal csökken, ugyanakkor Törökország nem kerül recesszióba, gazdasága 2009-ben még a pesszimista előrejelzések szerint is minimum 0,5 százalékkal nő, de kedvező esetben az 1,2 százalékos GDP-bővülés sem zárható ki. A stabilizáció és a bizalom helyreállításának érdekében a török kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyal egy 19 milliárd dolláros hitelajánlat feltételeiről. Az országot azonban nem ugyanazok a pénzügyi nehézségek gyötrik, mint amelyek Izlandot, Ukrajnát, Magyarországot, Szerbiát és Lettországot IMF-segítségre kényszerítették, hanem a gazdasági növekedés erőteljes lelassulása és a török líra árfolyamának esése miatt szorul támogatásra. A Turk Economy Bank szerint bár a növekedés a korábbi évekhez képest 2008-ban és 2009-ben lelassul, 2010-re már 4,2 százalékos lehet, és a rákövetkező két évre rendre 6 százalékos GDP-bővüléssel számolnak. Az euró/új török líra keresztárfolyam a jelenlegi közel 2,00-ás szintről jövő év végére 1,74, 2010 végére 1,584-ig is erősödhet. A török jegybanknak jelentős, csaknem 70 milliárd dolláros devizatartaléka van, és ez jövőre sem apad 64 milliárd alá, s az előrejelzések szerint 2012-ig folyamatosan növekedve 80 milliárdra hízik. Az infláció előreláthatóan a mostani 11,2 százalékos szintről egy év múlva a pesszimista becslések szerint is 9, a JPMorgan szerint pedig akár 7,5 százalékosra is mérséklődhet, ez pedig a csökkenő alapkamaton keresztül mind a kötvény-, mind a részvénybefektetésekre jó hatással lehet. A török piac egyik fontos jellemzője, hogy nagymértékben függ a nyersanyagáraktól, mivel a legtöbb ilyen terméket importálja. Jelenleg a nyersanyagárak az évi csúcsponthoz képest közel 60-70 százalékot estek, ez szintén segítheti az ország versenyképességét.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. a jelenlegi török részvényárfolyamokat igen kedvezőnek tekinti, főleg a hosszú távú részvénybefektetések megvalósítására. Ennek megfelelően új befektetési alapot indít Aegon IstanBull Részvény Befektetési Alap néven, amely a komoly hozampotenciál mellett magas kockázatú, javasolt befektetési periódusa minimum öt év. Az elsődleges befektetési célpontok azoknak a vállalatoknak a tőzsdén forgalmazott értékpapírjai, amelyek Törökországban tevékenykednek, illetve bevételeik jelentős részét onnan nyerik. Az alapkezelő az alap portfóliójának kialakításakor a törvényi előírásokon túl a biztonságot és a maximális kockázatmegosztás elveit tartja szem előtt, és a befektetési piacok makrogazdasági környezetének figyelembevételével elsősorban fundamentális elemzésekre támaszkodva alakítja ki az alap forrásainak felhasználási módját.

A jelen piaci körülmények között a részvénykiválasztáskor elsősorban az alacsony eladósodottság és a stabil cash flow a meghatározó. A részvénybefektetéseken belüli arányokat az Aegon a török piacon kereskedett részvények között úgy határozza meg, hogy az alap – az alapkezelő várakozásainak megfelelő jövőbeni kockázatok és hozamok függvényében – hosszabb távon megvalósítsa célját, az alap által meghirdetett benchmark hozamnál (80 százalék DJ TI 20 Index és 20 százalék ZMAX Index) magasabb eredményt érjen el. Az alap eszközeit forintban tartja nyilván, s az alapkezelőnek saját diszkrecionális döntése alapján lehetősége van a devizakockázatok egészét vagy egy részét határidős devizapozíciókkal fedezni a törvényi feltételek betartása mellett.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.