BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gulácsy avantgárd körben

Talán soha nem volt akkora tétje a piacvezető aukciósházak téli festményárveréseinek, mint most. Nem pusztán a tavalyinál 200 millióval magasabb, több mint másfél milliárd forintos összkikiáltási érték magyarázza ezt, hanem a gazdasági helyzet is: nagy kérdés, milyen hatással lesz a festménypiac első vonalára a most már minden ágazatban, minden mutatószámon érezhető válság. Az elmúlt hónapok nyugat-európai és amerikai eredményei azt mutatták, hogy az árszint minden szegmensben – különösen a legkockázatosabbnak számító kortársaknál – valamelyest csökkent. Ugyanakkor túlzottnak bizonyultak azok a félelmek, amelyek a műkincspiac „beszakadására” vonatkoztak. A december első hetében rendezett Art Basel Miami Beach vásár is megerősítette, továbbra is óriási összegek várnak elköltésre ezen a piacon. Ugyanezt tapasztalhattuk a november–decemberi magyarországi árveréseken is. A legtöbb közepes és kisebb méretű aukciósház – a BÁV-tól az Abigailig – stabilan hozta megszokott eredményeit, és legfeljebb a kortárs aukciós próbálkozásokkal volt gond.

Kieselbach Tamás és Virág Judit ezúttal szinte teljesen kiegyensúlyozott erőviszonyokkal indul neki a megméretésnek: vonatkozik ez a tételszámra, az összkikiáltási értékre és a nagy értékű képek számára egyaránt. Közös jellemzője a két anyagnak az is, hogy kiemelkedő, közismert és éppen ezért óriási értékű festményeket tartalmaz Gulácsy Lajostól, így esély van arra, hogy a századelő őrült zsenije 2002-höz hasonlóan az idén is a téli árverési szezon „sztárjává” váljon. A pénteki Kieselbach-aukción az 1910-ben festett Karosszékben ülő leány (másképpen Bálozó nő, 92. tétel) szerepel, amelyet mérete és a nagyvilági portrék évszázados hagyományát követő beállítása okán a festő legreprezentatívabb női arcképének tart a Gulácsy oeuvre-katalógusán dolgozó Marosvölgyi Gábor. A 85 millió forintos kikiáltási ár tízmillióval marad el a Régi instrumentumon játszó hölgy 2002-ben, és 35 millióval A púpos vénkisasszony régi emlékeit meséli című vászon tavaly elért leütési árától. Ehhez képest „bagatell” összegről, 24 millióról startol vasárnap Virág Juditnál A bolond és a katona című, kisméretű alkotás (246. tétel), amely emblémaszerűen sűríti Gulácsy önarcképét és a korabeli európai állapotok vízióját. A Vígszínházban a Görögkert című olaj-karton alkotás (145. tétel, 15 millió), a Kongresszusi Központban a Don Quijote című ceruzarajz (93. tétel, 950 ezer) egészíti ki a szokatlanul bőséges Gulácsy-kínálatot.

Gulácsy mellett persze más magyar klasszikusoktól is találunk elsőrangú műveket a két katalógusban. Kieselbach Tamásnál például Aba-Novák Vilmos „árkádiai” korszakának egy remekművére (Fürdőző nők, 172. tétel, 25 millió), két jellegzetes Egry-képre (14. és 230. tétel, 17, illetve 16 millió) vagy Rippl-Rónai József Ticharich Zdenka zongoraművésznőt ábrázoló pasztelljére (198. tétel, 25 millió) is licitálhatunk. Virág Judit egyebek mellett Ferenczy Károly A tékozló fiú című 1908-as festményét (106. tétel, 40 millió), két Vaszary-virágcsendéletet (150. és 245. tétel, egyformán 18 millió) és Szinyei Merse Pál Palermo című képét (78. tétel, 15 millió) vonultatja fel.

Mindkét cégnél szerepel néhány avantgárd fő mű is, amelyek felbukkanása az előbbieknél nagyobb ritkaságnak számít. Kieselbach Tamásnak sikerült megszereznie Szobotka Imre párizsi, kubista korszakának egy jelentős, Magyarországon mindeddig ki nem állított darabját (Kubista férfiportré, 1913–14), amely a 124. tételszámon, 17 millióról indul. Az őszi Bortnyik-szenzáció utózöngéjeként a művész Falu című 1918-as vászna (195. tétel, 8,5 millió) és az egy évvel később készült Kék-vörös kompozíció (197. tétel, 6 millió) erősíti a Vígszínházban az avantgárd mezőnyt. Virág Judit pedig egy igazi Bortnyik-főművel, a Budapest Art Fairen is fő helyen kiállított Géplovag (Motorlovag, 62. tétel) című 1928-as olajképpel büszkélkedhet. A témájával és képi megfogalmazásával egyaránt a modernitás szimbólumának tekinthető alkotásért 50 millió forintról indul a küzdelem.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.