BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar lovas katonák a 16. századból

A régi és kevésbé régi kötetekből, kéziratokból álló szokásosan bőséges választék mellett igen gazdag grafikai kínálatot is felvonultattak a decemberi könyvaukciók – nem csekély sikerrel. Az árverezők nem panaszkodhattak az érdeklődés hiányára, mivel a legtöbb esetben a kikiáltott tételek túlnyomó többsége gazdára talált, olykor igen kemény liciteket követően.

A leütési ár tekintetében a szezonvég kiemelkedő darabjának bizonyult Uitz Béla és Bortnyik Sándor Vörös katonák előre! című 1919-es plakátja, amely a Központi Antikvárium december 5-i árverésén 1,5 millió forintos kikiáltás után 3,6 millió forintért talált gazdára. Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen nagy értékű grafikai leütés a Központinál. Abraham de Bruynnek a 16–17. század fordulóján kiadott, többek között korabeli magyar lovas katonákat is ábrázoló ritka rézmetszetsorozata egymillió forintos induló ár után 1,4 millió forintért kelt el.

A Bruyn sorozatánál nem sokkal később napvilágot látott, Matthäus Merian által kiadott vadászjelenet-metszetsorozat iránt is nagy volt az érdeklődés: a 300 ezer forintos kikiáltású tétel 550 ezer forintért talált végül gazdára.

Dedikált példányok, kéziratok és oklevelek tekintetében is gazdagok voltak az évet búcsúztató aukciók. Szintén a Központinál született két kiemelkedően magas leütés ebben a szegmensben. József Attila Nagyon fáj című, Márai Sándornak dedikált verseskötete 800 ezer forintos indulás után egymilliós, Vörösmarty Mihály A’ bujdosók című drámájának a szerző részéről Sebestyén Gábor nevére szóló saját kezű ajánlással ellátott példánya pedig a másfél milliós kikiáltást követően 1,8 milliós árat ért el.

A gazdára talált autográfok egyik érdekes darabja Babits Mihály Az irodalom halottjai című nagy hatású munkájának kockás füzetlapokra, a szerző által tintával írt példánya, amely a Studio Antikvárium december 4-i árverésén a kikiáltási árral megegyező 600 ezer forintos leütést ért el. E kategóriában az egyik legkeményebb küzdelem ugyanakkor az Opera Antikvárium december 3-i aukcióján alakult ki Kossuth Lajos saját kezű, ismeretlen személyhez szóló leveléért, amely a 150 ezer forintos induló ár közel négyszereséért, 590 ezer forintért talált gazdára.

A kéziratok mellett ugyanakkor szokás szerint régi, értékes oklevelekből, politikai iratokból sem volt hiány. A Honterusnál két tétel is nagyon komoly árnövekedést ért el. I. Rákóczi Ferenc fejedelem Munkácson kiadott 1703-as kiáltványának 1704-es, vízjeles papírra készült másolata csupán 30 ezer forintról indult a december 12-i aukción, de az ár végül 130 ezer forintra emelkedett. Az I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsanna által Désen, 1641-ben kibocsátott oklevelet pedig ugyanezen az árverésen a 80 ezres kikiáltási árat követően 310 ezer forintért vihette haza az egyik licitáló.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.