BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megérkezett a Mikulás-rali

A részvénypiacok továbbra is bizonytalanok a világban. A klasszikus értékelési szintek azonban kedvezőek, és a rossz hírek ellenére a piaci szereplők reakciói némileg javultak az elmúlt hetekben. Ugyanakkor a gazdaság helyzete továbbra is rossz, és nehéz megbecsülni, hogy meddig is tarthat a hanyatlás. Ilyen környezetben az a jó befektető, aki képes megfelelően kezelni a bizonytalanságot, és olyan döntést tud hozni, amely még akkor is helytálló, ha nem lehet tudni, hogy a piacokon az árak merre is haladnak. A bizonytalansági faktor beépítésével kell eldönteni, hogy mekkora részvénykitettséget tart egy adott befektető. A kitettség növelése természetesen csábító, de a nagyobb hozam ára a nagyobb kockázat, ez ilyen bizonytalan körülmények között felelőtlen döntés lehet. A medve piacokon gyakran megtörténik, hogy a részvényárfolyamok nagymértékben emelkednek, ennek jelenleg is tanúi lehetünk. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a gazdaságban még nem láthatók azok a jelek, amelyek a múltban egyértelműen mutatták a befektetőknek még az ilyen kedvezőtlen körülmények között is, hogy nagyobb kockázatot érdemes vállalni. A jelen helyzetet gyakran hasonlítják a nagy gazdasági világválsághoz. Érdemes azért megjegyezni, hogy a nemrég napvilágot látott elkeserítő amerikai munkaerő-piaci adatok és a GDP csökkenése közel sem jár az akkori válság idején tapasztaltakhoz. A GDP negyedik negyedéves csökkenése öt százalék körül lesz, ez igen távol áll a világválság idején tapasztalt 30 százalékos hanyatlástól. A munkaerőpiacon pedig kétszer akkora elbocsátásnak kellene lennie ahhoz, hogy elérjük akár az 1982-es szintet, ha az elveszített munkahelyek számát viszonyítjuk a teljes munkaerő nagyságához. Ezalatt nem azt kell érteni, hogy a további gazdasági hanyatlásnak az esélye kicsi, hanem hogy számolni kell az esetleges további piaci esésekkel az elkövetkező hónapokban. A befektetők valójában akár reménykedhetnek is abban, hogy lesz ilyen esés, hiszen akkor az értékelési szintek még kedvezőbbek lesznek, és addigra jobb képet kapunk a gazdaság fejlődéséről is.

Ezek szerint komoly pozíciók felvétele nem kifejezetten ajánlott, de fontos megemlíteni, hogy ha valaki a 29-es válság idején 50 százalékos árfolyamesés után vásárolt részvényeket, az nagy veszteséget szenvedett el a következő évben, de kétéves időtávon már pozitív hozamot realizálhatott. A jelenlegi piaci körülmények alapján még nem érdemes agresszív kockázatvállaló pozíciókat felvenni, mivel nem biztos, hogy a piacok elérték már a mélypontjukat. Ugyanakkor az elkövetkező néhány negyedévben, a befektetők hosszú távon valószínűleg már magukat károsítják, ha az újabb mélypontok elérésekor tovább csökkentik a részvénykitettségüket.

Sokszor lehet hallani, hogy a piacok a várakozások alapján előre áraznak, és a mélypontok a gazdasági fellendülés előtt körülbelül 6 hónappal alakulnak ki. Valójában nem feltétlenül az előrelátásról van szó. Ez lehet csupán annak a következménye, hogy a mélypontok idején a piaci várakozások rendkívül negatívak. Amikor már mindenkinek negatív a várakozása, akkor a többségnek jellemzően nincs igaza. Nem szabad elfelejteni, hogy amikor a piacok a csúcsok közelében járnak, akkor rengeteg érv szól a mellett, hogy részvényt vásároljunk, amikor pedig a piaci mélypont közelében járunk, akkor sok minden sugallja, hogy veszélyes a részvény. Pontosan ezért nehéz a befektetőknek megtalálni azt a pontot, ahol érdemes már részvényeket vásárolni, vagy ahol már jobb csökkenteni a kitettségünket. A részvényalapok az elmúlt három hétben a medve piaci ralinak köszönhetően kifejezetten jól teljesítettek, ha valakinek sikerült eltalálnia a megfelelő beszállási pontot. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. a Vision Származtatott Befektetési Alapban szintén vett fel részvénypozíciókat, és saját maga választotta meg a belépési pontot a befektetők helyett. Ha az elmúlt egy hónapot vesszük figyelembe, akkor a Vision Befektetési Alap a részvényalapoknál is jobb teljesítményt tudott elérni annak köszönhetően, hogy részvénykitettségét növelte az emelkedő piacon, és a stratégiainak mondható hosszú államkötvény-portfólión is nyereséget tudott realizálni.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő szenior részvényportfólió-menedzser


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.