BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden lehetséges eszközzel

A keddi Fed-kamatcsökkentés miatt az amerikai irányadó kamat eddig még sosem látott szintekre süllyedt, és a további kamatcsökkentésnek gyakorlatilag nem maradt tere. Lényegében megvalósult a piac által várt 75 bázispontos kamatvágás, a technikája viszont meglepő volt. Most nem konkrét rátát határozott meg a jegybank szerepét betöltő intézmény, hanem egy nulla és 0,25 százalék közötti sávos lebegtetését a kamatszintnek. Az irányadó rátával párhuzamosan a diszkontrátát (a pénzintézetek ezen az áron kaphatnak hitelt a Fedtől) szintén 75 bázisponttal, 0,5 százalékra csökkentették. A fenti döntés hatása azonnal érezhető volt, ismét fellélegzett a globális tőkepiac, a főbb indexek komoly szárnyalással reagáltak, de leginkább a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben.

Mit is jelent mindez a jövőre nézve? Részben azt, hogy a kamatcsökkentés időszaka véget ért, és valószínűleg a jövő év második negyedéig a történelmi mélypontnak számító szinten ragad az irányadó ráta. A jegybanki kommentár szerint azonban bőven akadnak még másfajta, jóval agresszívabb eszközök, amelyekkel beavatkozhatnak a piacon. Ezeknek egy részét a Fed már a kamatcsökkentési sorozat alatt is alkalmazta: alátámasztotta a bankrendszert, közvetlenül hitelezett vállalatoknak, hatalmas mennyiségű pénzt pumpált a piacba és más külföldi jegybankokba. Az elkövetkező időszakban pedig az intézmény minden lehetséges eszközzel azon fog munkálkodni, hogy a pénz- és hitelpiacok zavartalanul működjenek, valamint élénkítse a recesszióba hanyatlott gazdaságot.

Az kamatvágát követő átmeneti megnyugvás után is jöhetnek még a tőkepiacon hullámzások, amelyeket korántsem mindegy, hogyan lovagolunk meg. Igencsak limitált a magyar piacon azoknak az alapoknak a száma, amelyek egy esetleges további csökkenésből is hasznot húzhatnak. Pedig az lenne a cél, hogy minden piaci körülmény között attraktív hozamokat érhessenek el a befektetők.

Ebben segít az Aegon Vision Származtatott Befektetési Alap, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. prémium terméke, amelynek alapkezelője Heim Péter, a társaság elnöke. Az Aegon Vision, mint az abszolút hozamú alapok általában, nem egy piaci szegmens átlagos hozamával versenyez, hanem a kockázatmentes kamatoknál kíván jelentősen magasabb nyereséget elérni. A Vision az alapkezelő legkoncentráltabb, legkockázatosabb, de cserébe a legnagyobb nyereséggel kecsegtető abszolút hozamú alapja, amely származékos termékek használatával nemcsak emelkedő piacon teljesíthet jól, hanem az árfolyamok eséséből is profitálhat.

Az alapkezelő célja, hogy a törvényi kereteket kihasználva maximális tőkeáttétellel fektessen pár hetes-hónapos időtávra olyan eszközökbe, pozíciókba, amelyet fundamentálisan és technikailag legmegalapozottabbnak gondol. Az alap a világ likvid pénz- és tőkepiacainak valamennyi termékét megvásárolhatja, ha abban rövid vagy középtávon profitlehetőséget lát, azaz minden lehetséges eszközzel a jó teljesítmény elérésén dolgozik. Az alapkezelő sok esetben nem kíván diverzifikálni, hanem igen koncentrált pozíciókat tervez, amely az alap árfolyamának jelentős változékonyságával jár, de hosszú távon jelentős többlethozamot is eredményez.

A félelem barométerének tartott VIX index október 24-i tetőzése óta az alap csaknem 20 százalékos nominális hozamot ért el. Portfóliójában kiemelt szerepet kaptak a hosszú átlagos hátralévő futamidővel rendelkező magyar államkötvények, a részvényárfolyam-emelkedésre spekuláló határidős ügyletek, a magas hozamszinteken vásárolt külföldi vállalati kötvények, a dollár euróval szembeni gyengülésére spekuláló forward-deviza ügyletek, és profitot sikerült realizálni az árupiacon az olajár változásából is.

A Vision alapnál a százmillió forint alatti vásárlásokra 7 százalékos vásárlási jutalékot kell fizetni az ügyfeleknek, ez némileg korlátozza a ki-, illetve belépéseket. Ezzel az alapkezelő arra szeretné öszönözni a befektetőket, hogy hosszabb távon tartsák bent a pénzüket az alapban. Minden naptári fél év első öt forgalmazási napján – január és július hónapjának elején – azonban eltekint ettől a díjtól, hogy a kisebb befektetések számára is megnyíljanak a Visionben rejlő lehetőségek.


Tájékoztatás: Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, mely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.