BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mínuszba fordulhatnak a pénzpiaci alapok

Kamatvágások. Az amerikai állampapírokba fektető pénzpiaci alapok befektetői akár negatív hozamokkal is szembesülhetnek a jövőben, ha a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a jövő héten tovább csökkenti a jelenleg egyszázalékos alapkamatot. A hozamok ugyanis olyan alacsony szintre süllyedhetnek, hogy képtelenek lesznek fedezni az alapok kezelésének költségeit – írja a Bloomberg. Az államkötvényeken elérhető rendkívül alacsony nyereség már így is arra kényszerített több alapkezelőt, hogy mondjon le a jutalékáról annak érdekében, hogy pluszban tarthassa a pénzpiaci alapok hozamát, a jövőben pedig néhány alapkezelő valószínűleg kénytelen lesz megengedni, hogy veszteséget termeljenek az alapok – mondja Peter Crane, a Crane Darta LLC kutatócég elnöke.

Crane hozzáteszi, soha nem volt még példa arra, hogy valaki több díjat fizetett volna azért, hogy a pénzét egy alapban tarthassa annál az összegnél, ameny-nyit hozam formájában esélye lett volna kivenni belőle. A pusztán állampapírba fektető amerikai pénzpiaci alapok átlagos hétnapos nettó hozama azonban csak 0,12 százalékos volt december első hetének végén az iMoneyNet adatai szerint, eközben az alapkezelők átlagosan 0,29 százalékos díjat számolnak föl.

A helyzet tovább romolhat, ugyanis az amerikai állampapírok hozama még lejjebb sülylyedt. December 8-án az államkincstár 27 milliárd dollár értékben adott el három hónapos lejáratú kötvényeket mindössze 0,005 százalékos diszkontrátával. Ez volt minden idők legalacsonyabb hozama az értékpapír 1929-es bevezetése óta. December 9-én pedig 30 milliárd dollár értékű négyhetes kötvényt adott el az Egyesült Államok nullaszázalékos hozammal, ez szintén historikus rekord. Ilyen drágán ugyanis a 2001-ben bevezetett értékpapírt még soha nem lehetett eladni.

A pénzpiaci alapokat tartják egyébként az Egyesült Államokban a legbiztonságosabb és leglikvidebb befektetésnek a bankbetét és a közvetlen állampapír-befektetés után. Az ilyen konstrukciók befektetési jegyeinek ára egy dollár szokott lenni, a hozamot pedig vagy készpénzben fizetik ki az ügyfélnek, vagy újabb befektetési jegyek formájában utalják a számlájára. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.