BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nálunk a nők döntenek a családi büdzséről

A posztkommunista országok közül a csehek kezelik a legjobban pénzüket - derült ki egy felmérésből, melyben Csehország mellett Magyarország, Románia, Lengyelország, Lettország és Oroszország pénzügyi szokásait mérte fel a GE Money Bank.

A felmérés azt vizsgálta, hogy az adott ország polgárai hogyan kezelik a pénzt, mekkora a "pénzügyi írástudatlanság", valamint, hogy a lakosság inkább eladósodik, avagy a pénzügyi termékeket hasznosan tudja felhasználni - számol be a Prague Daily Monitor.

A csehek több mint harmada nem jön ki saját keresetéből - de még így is első helyen végeztek. Az utolsó helyet a lengyelek kapták, ahol e tekintetben a lakosság 62 százaléka van bajban. Az oroszoknak és a letteknek a legnehezebb pénzt félretenni. A csehek negyede nem is követi pénze mozgását, ugyanennyiüknek jelenleg sincs fogalma, mekkora adóssággal bír.

A magyar családokban - az oroszokhoz hasonlóan - kiemelt szerep jut a feleségeknek: 10-ből 7 családnál a "gyengébbik nem" irányítja az otthoni költségvetést. A letteknél és a cseheknél ez az arány csupán 44 százalék. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább kerül e terület a hölgyekhez - ez minden országra igaz.

A magyarok 56 százaléka vonzónak tartja partnere pénzügyi helyzetét. Ugyanez a szám a letteknél 25, a cseheknél csupán 7 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.