BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új szín az aukciós palettán

Jelentősen hozzájárulhat a hazai aukciós színtér felfrissítéséhez, a nyugaton megszokott kínálat eléréséhez a Ferenczi és Tsai csütörtök esti árverése. A bútorkereskedelemben régóta ismert cég új, Falk Miksa utcai bemutatótermében nagyjából kétszáz huszadik századi bútort vonultat fel, néhány tucat más lakberendezési tárggyal – lámpákkal, plakátokkal – kiegészítve.

A cég által az első hazai dizájnaukcióként beharangozott eseményen nagyobb esély van a sikerre, mint a Belvedere Szalon október eleji, hasonló profilú kamaraárverésén (VG, szeptember 29., 19. oldal), ahol a huszadik század középső évtizedeiben készült, zömmel francia és német bútoranyag nagyon csekély vevői érdeklődést váltott ki. A Ferenczi kínálatában szereplő, túlnyomórészt magyar vagy osztrák berendezési tárgyak alighanem jobban igazodnak a hazai gyűjtői ízléshez és a piacon megszokott kínálathoz, csak az a kérdés, sikerül-e a galériás vásárláshoz, alkudozáshoz szokott vevőket az aukciós terembe vonzani.

Gazdag választékát találjuk a szecessziós, az art deco és a különféle funkcionalista (Bauhaus, skandináv dizájn stb.) asztaloknak, foteloknak, székeknek, könyvszekrényeknek, virágtartó állványoknak, zsúrkocsiknak és egyéb bútoroknak. Tonett borotvaszékpárra (21. tétel, kikiáltási ár: 120 ezer forint), Breuer Marcell tervezte csővázas asztalra (80. tétel, szintén 120 ezer), magyar szecessziós írószekreterre (135. tétel, 490 ezer), vagy 1970 körül készült irodai dizájnszékre (119. tétel, 250 ezer) egyaránt licitálhatunk, de a huszadik század első felének legismertebb magyar bútortervezője, Kozma Lajos több bútora is kalapács alá kerül. A taszilópusztai Fleiner-villából származó rugózó támlás- szék (165. tétel) 1,8 millióról várja a liciteket, de egyszerűbb Kozma-bútorokért már 100–200 ezer forint közötti árakról versenybe szállhatunk.

Egyébként maga az aukciós katalógus is új színfoltot jelent a magyar műkereskedelemben. A kikiáltási árak mellett ugyanis a tárgyak becsült értékét is közli az aukciósház, és a bútorok anyagára, méretére, állapotára, gyártójára vagy tervezőjére és a külföldi árverési eredményeire vonatkozó információk is szokatlanul precízek. VG



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.