BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útlevelet kapnának az alapkezelők

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is támogatják az unióban a befektetési alapok határokon átnyúló működését. A tervezet ugyanis olcsóbbá tenné az alapkezelők működtetését, miközben szélesítené az ügyfelek számára elérhető befektetésialap-kínálatot. „A befektetők többféle termék közül választhatnának alacsonyabb költségek mellett” – mondja Christine Lagarde francia gazdasági miniszter, és hozzáteszi: a felügyeleti szervek egyre hatékonyabb működésének köszönhetően a befektetők is megfelelő védettséget élveznek majd, ha egy másik tagállamban bejegyzett alapba teszik a pénzüket.

Az unióban jelenleg mintegy 6000 milliárd eurónyi vagyon található befektetési alapokban. Az ilyen alapokról szóló uniós szabályozás módosítása megkönnyítené a piaci szereplők számára az alapok összeolvasztását, a forrásgyűjtést és a bejegyzést is. Az alapkezelő cégek a tervezet szerint kapnának egy „útlevelet”, amelynek segítségével bármely uniós országban kezelhetnének alapokat anélkül, hogy ugyanott képviseletet kellene nyitniuk. Az elképzelést az európai alapkezelők szövetsége, az EFAMA is támogatja, mondván, az hatékonyabbá tehetné az alapkezelők működését.

Két ország, Írország és Luxemburg azonban éppen az „útlevél” miatt hevesen tiltakozik a tervezet ellen. Azzal érvelnek, hogy a különböző országok más tagállamokban megjelenő alapjait nehezen lehet majd felügyelni. A tervezet támogatói azonban úgy vélik, az írek és a luxemburgiak valójában csak a piaci részesedésüket féltik. E két országban jegyzik be ugyanis a legtöbb befektetési alapot, és ezekben a tagállamokban működik a legtöbb olyan társaság, amely háttérirodai szolgáltatásokat biztosít az alapkezelőknek. Egy ilyen „útlevél” bevezetésével viszont könnyen lehet, hogy sok, határokon átnyúló alap tenné át a székhelyét Londonba, Frankfurtba vagy Párizsba.

Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága az írek és a luxemburgiak ellenvetése ellenére elsöprő többséggel szavazta meg a javaslatot a vagyonkezelői „útlevéllel” együtt, így hamarosan megkezdődhetnek a háromoldalú tárgyalások a parlament, az uniós tagállamok és az Európai Bizottság között. A tervezet támogatói bíznak abban, hogy hamarosan életbe is léphetnek az új szabályok. „Meglehetősen optimistán úgy gondolom, meg tudunk egyezni a bizottsággal és a tanáccsal még karácsony előtt, így január végére vagy február elejére már a szavazást is előkészíthetjük” – mondta a reform útját a parlamentben egyengető Wolf Klinz német liberális képviselő a Reutersnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.