BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Divatdiktátorok festményei, bútorai

Párizsban mindenképpen, de talán világszinten is az idei év aukciós szenzációja lehet a tavaly júniusban elhunyt divattervező, Yves Saint Laurent műgyűjteményének ma kezdődő árverezése. A Christie’s három napon keresztül összesen 733 festményt, szobrot, bútort és műtárgyat visz kalapács alá, és ha sikerül elérni a 200-300 millió eurós becsértéket, akkor ez lehet a modern kori aukciós történelem legnagyobb magángyűjteményi árverése. Egyúttal ahhoz is hozzájárulhat az aukciósorozat, hogy Párizs visszahódítsa Hongkongtól a világ (New York és London után) harmadik legnagyobb aukciós piacának címét – mutat rá az Economist.

Yves Saint Laurent és üzleti, valamint magánéleti partnere, Pierre Bergé közel fél évszázad alatt halmozta fel a hatalmas kollekciót, amelynek legnagyobb értékű darabjai között klasszikus modern (Picasso, Léger, de Chirico, Mondrian, Brancusi) és 19. századi (Ingres, Géricault) festményeket és szobrokat találunk. A divattervező páros ugyanakkor válogatott art deco bútoroktól 16–17. századi szobrokon át egyiptomi szarkofágokig nagyon sokféle régiséget megszerzett a párizsi Rue de Babylone-on található palota berendezéséhez. A kollekció hírnevét mutatja, hogy állítólag az abu-dzabi uralkodócsalád egyben meg akarta vásárolni a hagyatékot. Bergé azonban – részben anyagi, részben érzelmi megfontolásból – úgy döntött, hogy inkább egy árverésen „szétszórja” a tárgyakat.

A Telegraph az aukció kapcsán emlékeztet arra, hogy az utóbbi hónapokban a magángyűjteményi árverések az összességében szerényebbé váló nemzetközi műkincspiac egyik legstabilabb oszlopát jelentették. Február elején például a Christie’s a várt összeg kétszereséért, nagyjából kétmillió fontért adott túl Roger Warner műkereskedő Viktória-kori és más régi tárgyakból álló kollekcióján, és a szakértők biztosra veszik, hogy az elsőrangú anyagnak és a neves provenienciának köszönhetően az Yves Saint Laurent-árverést sem futtatja zátonyra a gazdasági válság.

Az aukció szervezéséről lemaradt Sotheby’s egy másik divatdiktátor, az 1997-ben merénylet áldozatává vált Gianni Versace hagyatékának egy részével vigasztalódhat. A március 18-i londoni aukción a Comói-tó partján fekvő Villa Fontanelle berendezése kerül kalapács alá. A neoklaszszicista és empire szobrokat, bútorokat és lakberendezési tárgyakat tartalmazó anyag jóval szerényebb az Yves Saint Laurent-hagyatéknál: a több mint félezer tétel összesen alig több mint kétmillió fontot hozhat. A popsztárok és más hírességek által gyakran látogatott Villa Fontanelle – amelynek enteriőrjeit Helmut Newton egyik híres fotósorozata is megörökítette – egyébként tavaly 35 millió euróért Arkagyij Novikov orosz ingatlanmágnás tulajdonába került, így a mostani aukció bevétele nem a Versace-örökösöket gazdagítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.