BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két hónapja pluszban a fedezeti alapok

Vagyonkezelés. Januárban ismét termőre fordultak a hedge fundokban lévő befektetések. A világszerte kétezer alap teljesítményét vizsgáló Eurekahedge Hedge Fund Index fél százalékot emelkedett a hónapban a decemberi 0,8 százalékos növekedés után. Utoljára tavaly áprilisban és májusban fordult elő, hogy két hónapon át emelkedett a mutató. Az év első hónapjában egyébként azzal értek el sikert a fedezeti alapok, hogy menedzsereik a részvénypiacok esésére fogadtak, a fejlett részvénypiacok teljesítményét összegző MSCI World Index ugyanis ez idő alatt 8,9 százalékot hanyatlott.

„Úgy vélem, ez a teljesítmény megmutatta, hogy a fedezeti alapok hatékonyan tudnak működni a jelenlegi piaci környezetben” – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Jennifer Carver, a genfi Banque Syz érdekeltségébe tartozó hongkongi 3A SA ázsiai vezetője. „Látjuk a különbséget a részvény- és a kötvénypiacok között, és a hedge fundoknál éppen az történik, aminek történnie kell” – tette hozzá a szakember.

A javulás már nagyon ráfért az alapokra: decemberre ugyanis a fedezeti alapok vagyona 1,5 ezer milliárd forintra süllyedt a hitelválság előtti 1,9 ezer milliárdról. A nemzetközi hedge fund index is esett 2008-ban mintegy 12 százalékot, ez 2000, vagyis a mutató bevezetése óta a legroszszabb eredmény. A fedezeti alapok száma is alaposan megfogyatkozott: tavaly 500-at zártak be, miközben mindössze 350 újat indítottak az alapkezelők. „A hedge fundok világszerte kétféle nehézséggel küzdöttek: miközben próbálták javítani a teljesítményüket, a befektetők kockázati étvágya is gyorsan fogyatkozott” – jellemzi a helyzetet Makoto Kikucsi, a Myojo Asset Management Japan befektetési tanácsadó cég vezérigazgatója.

Az idén a fedezeti alapokat teljesítményük alapján fogják megítélni – állítja a szakember. Ezen a téren januárban az észak-amerikai alapok voltak a legjobbak, 1,3 százalékot szedtek magukra, főleg annak köszönhetően, hogy a dollár 8 százalékot erősödött az euróval szemben. A latin-amerikai hedge fundok egy-, az európaiak pedig félszázalékos hozamot értek el a hónapban. A legroszszabbul a kelet-európai és orosz piacokon érdekelt alapok szerepeltek: 7,6 százalékot estek, ezt csak az árupiaci alapok 11 százalékos vesztesége múlta alul.

A befektetési stratégiák közül az arbitráló alapok szedték a legtöbbet magukra: 2,3 százalékot. A tőkekivonások egyébként az elmúlt két hónap viszonylag jobb teljesítménye ellenére is folytatódtak. Januárban az Eurekahedge adatai szerint 30 milliárd dollárt vettek ki a befektetők a fedezeti alapokból. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.