BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sávba zárva, de merrefelé?

A 2009-es év első hónapjában a világ részvénypiacainak mozgását szemléltető MSCI World Index 8,85 százalékkal csökkent dollárban számolva. Január elejére kifulladt a 2008. november végén kezdődött nagyon komoly, 26 százalékos emelkedést hozó medve piaci rali, amely után a januári esés tekinthető egyfajta korrekciónak is, valamint annak, hogy a befektetők az új amerikai elnök, Barack Obama megválasztását követő eufória után rádöbbentek, 2009 nem egy másik univerzum, hanem csak a naptárban növeltük eggyel az évek számát. Természetesen mindenkit az érdekel a legjobban: mikor temethetjük már végre a medve piacot.

Érdemes egy pillantást vetni a múltba, hiszen a történelem ismétli önmagát. Egy válság többnyire négy fázisra osztható: az első a pánik, a második a gazdaságélénkítésbe vetett remény, és ezt követi a sávos kereskedés időszaka, amelyet most kezdünk el. A negyedik fázis az elnyúló emelkedés. A korábbi kríziseket tanulmányozva a részvénypiaci emelkedés 6-12 hónappal szokta megelőzni a vállalati eredmények javulásának indulását.

Mivel az Amerikai Egyesült Államok gazdasága jelenleg 30,5 százalékban határozza meg a világ GDP-jének alakulását, érdemes a Standard & Poor’s 500-as részvényindexen keresztül megvizsgálni a sávos kereskedés lehetséges szélső értékeit. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. várakozásai szerint az alsó sávhatár (a támasz) 725 pont környékére, míg a felső (az ellenállás) 1050 köré tehető. Nem zárjuk ki tehát, hogy az index a korábbi, november 21-én elért 741 pontos mélypontot újra teszteli, vagy esetleg egy ismét romló piaci hangulatban azt át is üti, és új mélyponton landol. Ugyanakkor egy a Morgan Stanley által januárban publikált kutatás szerint az elemzők 55 százalékos többsége az indexet 2009 végére 800–1000 pont közé várja.

Várakozásunk szerint az elkövetkező időszakban a sávos kereskedés uralja a piacokat. Az, hogy a sávok mennyire lesznek kőbe vésve, részben az önmagukat megvalósító várakozásoknak tudható majd be, hiszen egy sávos piacon a befektetők többnyire akkor vásárolnak, amikor az árfolyam kezdi megközelíteni a támaszt, és akkor adnak el, amikor az árfolyam már sokat emelkedett, és a felső sávhatárhoz közelít. Minél jobban teszteli a piac a sávhatárokat, annál komolyabb és hosszabb időn át tartó sáv jöhet létre. Ha viszont az árfolyam lefelé átüti a támaszt, az egy komolyabb esés előjele lehet, ha pedig felfelé viszi át az ellenállást, jelentősebb emelkedést prognosztizálhat.

A január végére ismét túlzottan negatívvá vált hangulat február elejére megváltozott, és megindult egy óvatos részvénypiaci emelkedés. Ebben a korábban sokat büntetett fejlődő piacok felülteljesíthetik a fejletteket, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy egy ilyen esetleges rali mennyire törékeny.

A nemzetközi részvénypiaci fejleményeket meghatározza az új amerikai elnök által tovább folytatott és részben átalakított Troubled Assets Relief Program (TARP) és számos más egyéb gazdaságélénkítő program. A TARP volt az USA első válasza a jelzálogpiaci krízisre, amelynek keretében az Egyesült Államok felvásárolja a toxikus eszközöket a bajba jutott bankoktól, és állami részvénypaketteket vásárolva erősíti a gazdaság mozgatórugóját jelentő pénzügyi szektort. A piacok azonban csalódtak, és túl vázlatosnak ítélték a pénzügyminisztérium és a Fed által e héten bejelentett 1500 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot. A bejelentést követően az amerikai indexek meredek zuhanásba kezdtek, és 5 százalék körüli mínuszban fejezték be a kereskedést, jelentősen lecsökkentve ezzel az óvatos emelkedésbe vetett reményeket.

A fenti piaci környezetben, úgy fest, ismét előtérbe kerülhetnek egy portfólió biztonsági lábai. Javallott lehet a piaci vetélytársaihoz képest kiválóan teljesítő Aegon Pénzpiaci Befektetési Alapba fektetni, így még a likviditásról sem kell lemondanunk. Az Aegon Nemzetközi Kötvény Befektetési Alap pedig két okból kifolyólag is kedvező lehet a befektetőknek, egyrészt növekvő részvénypiaci pánik esetén ismételten megnövekedhet a kereslet a kötvényekre, másrészt az alapban a devizapozíciókat fedezetlenül tartjuk, mivel a 287 euró/forintig erősödő árfolyamot csak átmenetinek tartjuk, és gyengülésre számítunk.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, mely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.