BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tradíció feketén-fehéren

A fekete és a fehér jegyében kezdődött el az idei év a G13 Galériában. A Király utcai Gozsdu udvarban működő kiállítóhely ugyanis egy háromrészes sorozat nyitányaként geometrikus-absztrakt festők fekete és fehér színekből alkotott munkáiból nyújt válogatást, s vizsgálja a kortárs művészetnek a monokrómiához való viszonyát. A kiállítók között olyan neveket találunk, mint Nádler István, Konok Tamás, Gáyor Tibor, Molnár Vera. A nonfiguratív festészet líraibb vonalát Gábor Áron képviseli. Tudatosan, következetesen építkező életművek egy-egy szeletét ismerheti meg a látogató a március 21-ig megtekinthető tárlaton.

A festészet legfrissebb tendenciáit feltérképező sorozat keretében három fiatal, ám a kortárs művészet iránt érdeklődők számára már nem ismeretlen művész kiállítása látható az Inda Galériában. Rolik Ádám, Sudár Péter és Kiss Endre hagyományos ábrázoló festészeti tanulmányok után kezdte meg a konvencióktól eltérő utak keresését. Folyamatosan kísérleteznek, megfigyelnek, reflektálnak a környezetükre, ennek következtében festészetük időről időre radikálisan megújul.

Még mindig a Király utcában maradva: ugyancsak egy fiatal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2005-ben végzett festő tárlata látható az acb Galériában. Batykó Róbert neve az utóbbi időben ismerősen cseng, hiszen elnyert díjak, ösztöndíjak és sikeres tárlatokon való részvételek sorával hívja fel magára a figyelmet. Sorozatokba rendezett, redukált színvilágú festményei – első ránézésre – mindennapi, valós környezetükből kiragadott tárgyakat ábrázolnak, ám a művészt valójában a tárgyak mögött meghúzódó jelentésrétegek érdeklik.

Hagyományos festészeti témát dolgoz fel Korodi Luca, akinek Örök vadászmezők című kiállítása a Virág Judit Kortárs Galériában március közepéig látható. Tájképei korábban távol-keleti kerteket, ciprusokban és olajfákban gazdag mediterrán vidékeket, angolparkokat jelenítettek meg. Most azonban változik a színtér: tisztásra érkezünk, ahol a tekintet szabadon kóborolhat. A klasszikus téma és a tradíció tisztelete nem akadályozza meg a művészt abban, hogy technikailag újszerű megoldásokat alkalmazzon. Legújabb sorozatában ugyanis Korodi az egész felületet beborító perzsaszőnyeg-motívumot szitázott az alapra, s erre festette a tájat, amely alól itt-ott előbukkan a dekoratív motívum.

Hat fiatal, Bartha Máté, Csoszó Gabriella, Esterházy Marcell, Orbán György, Somogyvári Gergő és Feszt Judit fotói – amelyek a kArton Galériában láthatók – a magánélet intim pillanataiba nyújtanak bepillantást. A munkák középpontjában családi kapcsolatok, személyes kötődések állnak. A meghitt képek ellenpólusaként ironikus hangot képvisel Orbán György, aki legújabb fotósorozatait barátainak, művésztársainak a segítségével alkotta meg. Fényképet készített róluk, s ezekhez az interneten található társkereső oldalak szövegeit társította. A fotókat és a szövegeket egyben látva elmorfondírozhatunk azon, hogy mi hangsúlyosabb egy ember megítélésében a párválasztásnál: a pár mondatos önjellemzés vagy a mellékelt kép?

A Várfok utcában Győrffy László és Szirtes János munkái várják az érdeklődőket. Győrffy Hét főbűn című sorozata a társadalmi rossz közérzetre reflektál, igen pesszimista módon: a biológiai léte által kiszolgáltatott, mértéktelen, az ösztöneit a végletekig kiélő embert jeleníti meg. Szirtes János legújabb műveinek inspirációs forrása egy matematikai képlet, a Voronoi-diagram. A művész fiatal kollégáival való együttműködése során ismerkedett meg a diagram elméletével, amely motívumrendszert reményeik szerint hamarosan, egy emberi mozgás által generált interaktív LED-installációban elevenítik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.