BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Briliánsok és Zsolnayk

Hullámzó eredmények születtek az elmúlt hetekben rendezett műtárgyárveréseken, mind a különböző cégeket, mind a tárgycsoportokat tekintve.

A Nagyházi Galéria a május 14-én kalapács alá vitt 400 tételnek pontosan a felét tudta értékesíteni. A legjobban az árverés elején kalapács alá vitt régiségek és vegyes műtárgyak szerepeltek: ezeknek közel kétharmada gazdára talált. A legmagasabb összegű leütések is ebben a csoportban születtek, bár a milliós nagyságrendű tételek legfeljebb a kikiáltási áron keltek el.

A soron következő porcelán-, kerámia-, üveg- és ezüsttárgyak nagyjából felére volt jelentkező, általában szintén kikiáltási áron, vagy legfeljebb annál 30-40 százalékkal magasabban. Az árverést záró ékszeranyag szereplése kellemetlen meglepetést okozott: a 84 tétel közül csupán 30 talált gazdára, és a félmillió forint felettiek egytől egyig visszamaradtak. A legmagasabb leütési árat a 318-as számon indított Vaskorona-rendjel érte el, ezért 180-tól 360 ezer forintig tartott a küzdelem.

A BÁV ezzel szemben talán története legsikeresebb ékszerárverését bonyolította le a múlt hét keddjén. A 323 tétel több mint 90 százaléka elkelt; kilenc esetben született egymillió forint feletti leütési ár, és csupán egy ilyen kategóriájú tétel maradt vissza. Mind a magas, mind a közepes és az alacsonyabb árkategóriában gyakori volt, hogy többen is érdeklődtek egy-egy tétel iránt. A szerdai festményárverést záró bútor- és szőnyeganyagban a legmagasabb árat az 502. számú szecessziós szekrény érte el (600/800 ezer).

A csütörtökön kalapács alá vitt műtárgyak, kisplasztikák és ezüstök bő kétharmada kelt el, némely esetben óriási küzdelem után. A 768. számú danzigi barokk fedeles kupa ára 800 ezer forintról 3,4 millióig emelkedett, így ez lett a háromnapos árverés legsikeresebb tétele. A 769. számmal indított erdélyi talpas pohár megnégyszerezte kikiáltási árát, és a nagy értékű Zsolnay kerámiák is jól szerepeltek. Utóbbi tárgycsoportban a BÁV mostani eredményével gyakorlatilag felzárkózott a piacvezető Virág Judit Galériához. TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.