BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szárnyra kapott Overdose

Nincs vége a nemzeti vágtáknak, a március eleje óta tartó raliban a legtöbb részvénypiac május utolsó harmadában átvitte a kétszáz napos mozgóátlagát, és még nagyobb szárnyakat növesztett. Mindez a Lehman Brothers és a General Motors (GM) csődje után szép teljesítmény, de míg az előbbi cég bukása hatalmas hullámokat korbácsolt, addig az utóbbié egyelőre csupán fodrozódásokat hozott létre a pénzügyi piacokon, mivel a negatív hatások egy részét a piac előre beárazta. Hétfőn a GM csődvédelmet kért, ezzel az amerikai ipar jelképének számító százéves cég pénzügyi függetlensége semmivé foszlott, és ez egyben automatikus kizárást is jelentett a Dow Jones Industrial Average (DJIA) indexből, amelynek 1915 óta volt a tagja. A tőzsdefelügyelet közlése szerint a Citigroup is kikerül június 8-án a New York-i értéktőzsde 30 vezető iparvállalatának indexéből, mivel a cég egy jelentős szerkezetátalakítás közepén van, ami jelentős kormányzati résztulajdonlással párosul.

A világ megdöbbentően nyugodtan átlépett a GM felett, de felmerül a kérdés, hogy valóban ilyen könnyen túljutottunk-e a hanyatlásán. A vállalat amerikai munkahelyeinek közel 40 százalékát megszüntetik, 21 ezer ember elveszti a munkáját. Bezárnak továbbá 15-20 üzemet és a márkakereskedési hálózat 40 százalékát. Ennek hatására a cég több száz beszállítójának is ütött az órája. Mindez a ma esedékes munkanélküliségi adatokra is rányomhatja majd a bélyegét, hiszen a ráta a korábbi 8,9-ről igen valószínű, hogy 9,2 százalék környékére emelkedik, és az egyelőre nem lassuló tendencia még az idén 10 százalék feletti munkanélküliséget eredményez az Amerikai Egyesült Államokban. Emellett a detroiti gyáróriás 172,8 milliárd dollár adósságot halmozott fel, és az eddigi 20 milliárdos állami hitelen felül további 30 milliárd dollár amerikai szövetségi támogatásra számíthat, ezt kiegészíti majd a kanadai kormány 9,5 milliárdos támogatása is. Ráadásul nem a GM az egyetlen cég, amely az adófizetők lélegeztetőgépén vegetál, és hiába fizet a tízéves amerikai államkötvény az év elejéhez képest közel 75 százalékkal magasabb hozamot, a márciusi rali kezdete óta csökken a vonzereje. Pénzt kell tehát nyomtatni, el kell inflálni a problémát. A befektetők kockázatvállalási hajlandósága ismét megnőtt, a VIX index a 30-as érték körül oszcillál, holott tavaly október végén 89,53 ponton állt. Az akkor amerikai állapapírba menekült befektetők március óta fokozottan keresik az új, kockázatosabb piacokat – ezek viszont többnyire nem dollárban denomináltak, így gyengül a zöldhasú. Nem következett be fordulat az amerikai lakáspiacon sem: a megkezdett építkezések és az engedélyek száma is közel fél évszázados rekordmélységbe süllyedt. A piac hallása viszont szelektív: a rosszra nem, többnyire csak a jó adatokra figyel. Ennek megfelelően a nyolc hónapos csúcsra emelkedő amerikai fogyasztói bizalmi index és kínai beszerzésimenedzser-index kedvező eredményeire a piacok kilőttek.

Meglehetősen vegyes képünk alakulhat tehát ki a jelenlegi folyamatokról: fundamentálisan a piac messze túlvett, de a sentiment még kitart, és a technikai kép is biztató. Ha bezárjuk magunkat egy csak long stratégiát folytató részvénybefektetési alapba, elérhetünk még kimagasló hozamokat, de a hosszú távú vásárlások előtt érdemes megvárni a korrekciót, mivel jelenleg nagyobb a lefelé mutató kockázat, mint a növekedési potenciál. Az Aegon abszolút hozamú származtatott alapjaiban májusban és jelenleg is a kockázati étvágy, valamint az inflációs kockázatok növekedése határozta meg a stratégiai irányvonalat. Ennek megfelelően a jen és a dollár gyengülésére számítva komoly EURUSD és EURJPY long pozíciókat vettünk fel. Az inflációs kockázatok miatt pedig számottevő arany long pozíciókat építettünk fel. Az aranyban jelentős emelkedési potenciált látunk, mert a dollár mint tartalékvaluta szerepe a laza monetáris politika miatt leértékelődhet, és jelentős keresletet gerjeszthet a piacon. A kockázati étvágy növekedése a magyar államkötvény-pozíciónkon is segített, de a jövőben a kockázatok csökkentése végett inkább a diszkontkincstárjegyeket preferáljuk. Emellett közepes méretű NASDAQ 100 E-mini longokat is nyitottunk a határidős piacon, miután a részvények sikeresen visszatesztelték a húsznapos mozgóátlag nyújtotta támaszt. A hangulat romlásával azonban egyre inkább a shortolásra helyezzük majd a hangsúlyt. Az Aegon Alfa és Vision alapok célja, hogy az eddig elért kiváló teljesítményt a jövőben ne csak megőrizzék, hanem látványosan még tovább növeljék.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, mely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapakezelő vezető termékmenedzsere

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.