BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előremenekülő galériák

Az idei első fél évben – a gazdasági válság ellenére, vagy talán éppen az előremenekülés jegyében – a korábbinál is több erőfeszítést tettek szakmai tevékenységük, kapcsolataik fejlesztésére a hazai kortárs művészeti galériák. A szcéna egyik legrégebbi szereplője, a Várfok például jubileumi kiállítássorozattal és kapcsolódó programokkal tisztelgett az általa régóta képviselt Rozsda Endre emléke előtt, a Ráday Galéria pedig nagy lendülettel folytatta a mai magyar képző-, fotó- és iparművészet fontos alakjait bemutató, magyar–angol nyelvű monográfiasorozat kiadását. A leglátványosabb mozgást azonban kétségkívül a magyar galériák külföldi művészeti vásárokon való szereplése terén tapasztalhattuk.

A szakmai és üzleti továbbfejlődés szempontjából kulcsfontosságú „vásározásnak” a tavaly megindult Visitors Program adott lendületet: sorra érkeztek és érkeznek Budapestre a kölni, bécsi, brüsszeli, berlini és más jelentős rendezvények igazgatói, kurátorai, és a személyes kapcsolatnak – no meg az állami támogatásnak – köszönhetően a korábbiaknál sokkal nagyobb számban jelentek meg magyar standok az adott vásárokon. A bécsi ViennAfairen fél tucat magyar galéria vett részt, de például az ez év júliusban először megrendezendő vilniusi kortárs művészeti seregszemlének is nem kevesebb mint három magyar kiállítója lesz. Ezek egyike, a NextArt Galéria tavasszal a világ egyik legrégebbi művészeti vásárán, az Art Cologne-on is bemutatkozott. A meghívást az Art Cologne ősszel Budapesten járt igazgatója, Daniel Hug döntésének köszönhettük; e nélkül egy mindössze másfél éve létező galériának nem lett volna sok esélye – mutat rá a NextArt tulajdonosa, Németh Orsolya. Kölnben mind a szakma, mind a gyűjtők részéről nagy érdeklődést tapasztalt a galéria, és Barakonyi Zsombor egy alkotása ennek köszönhetően került egy németországi gyűjteménybe. A hazai eladásokat tekintve a műkereskedelem egészéhez hasonlóan gyengülés jellemezte 2009 tavaszát, de ez korántsem volt olyan mértékű, mint az irreálisan felpumpált árszintű nyugat-európai és amerikai kortárs piacon. Van olyan galéria, amelyiknek információink szerint drasztikusan csökkentek az eladásai, másutt pedig hullámzóbbá vált a forgalom, tehát az egyik kiállításról egy gyűjtő több alkotást is „besöpör”, a következőnél viszont elmarad a szerencse. Németh Orsolya összességében úgy látja: a régiek mellett folyamatosan megjelennek a galériában új vásárlók, akiket sok esetben barátaik, kollégáik „fertőznek meg” a gyűjtőszenvedéllyel, és akik a tőzsde és a gazdaság gyengélkedése ellenére is tudnak pénzt áldozni néhány kortárs festményre.

A budapesti galériák nyár eleji kiállításai közül több a képzőművész személyét, személyiségét, helyzetét állítja középpontba. Belső utak bejárására, hosszas szemlélődésre invitálnak a NextArt Galériában Chilf Mária finom, részletgazdag akvarelljei. A művész a tőle megszokott technikát alkalmazza (folyatja, szabadon útjára engedi a festéket), ám emellett határozott ecsetvonásokkal konkrét elemeket is fest a lapokra. Az így festett alakok, tájképrészletek gyakran át is értelmezik a képet, és izgalmas feszültséget teremtenek a kétféle festésmóddal kialakított felületek között. A Mélység periszkópja című kiállítás június 26-ig látogatható.

Önmagát, közeli barátait és ismerőseit örökíti meg grandiózus, többnyire művészettörténeti előképekkel rendelkező fotótablókon a Berlinben élő Boris Duhm. Az Üdvözlet az Űrből című sorozat több részének „főszereplője” a meztelen, álarcot viselő bohóc (a művész maga), aki gyakran civilizációtól távoli tájban jelenik meg. Duhm tárlata a Godot Galériában június 27-ig tart nyitva.

A művészet társadalmi és gazdasági szerepére, a műkereskedelem és a mecenatúra sajátosságaira, a művész egzisztenciális helyzetére, a fiatal művészek indulásának nehézségére reflektál Borsos Lőrinc Lilla és Borsos János Diákhitel tartozásom forintban című projektje, amelyet az OCTOGONart Galériában tekinthetnek meg az érdeklődők. A tavaly Strabag-díjjal kitüntetett Borsos Lőrinc Lilla és alkotótársa komplex, a galéria terébe tervezett műegyüttest mutat be, amely festményeket, slideshow videót, a művészek és különböző művészeti intézmények közötti levelezést, illetve egyéb dokumentációt tartalmaz, s amelyet egy honlap (www.diakhiteltartozasom.blogspot.com) egészít ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.