BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legrosszabbon túl vagyunk, de a bika nem rohan tovább

Alig egy hét alatt ledolgozta a világ jelentősebb tőzsdeindexeinek túlnyomó része azt a negatív korrekciót, amelyet a június elején beállított, 2009-es csúcsszintekről július 10-éig szenvedett el.

Az azóta eltelt időszakban ugyanis csak 13 tőzsdeindex esett a világ 89 jelentősebb benchmark mutatója közül, a legnagyobb bukás a nigériai indexnél volt, 7,8 százalékos. Ezzel szemben a BUX a maga 13,04 százalékos emelkedésével globális szinten a második legeredményesebb volt, az orosz, dollárban denominált RTS index mögött, amely 16,4 százalékot száguldott.

A márciustól júniusig szinte megállás nélkül tartó részvénypiaci felértékelődés után sok elemző jósolt komoly korrekciót, sőt akár új, a márciusinál is alacsonyabb mélypontokat a tőzsdéken. Az amerikai gyorsjelentési szezon pozitív hírei, illetve a világgazdaság állapotáról érkező kedvező adatok azonban megakadályozták a jelentős süllyedést.

Ahhoz viszont még korántsem elegendők, hogy megismétlődjék a márciusban kezdődött rali, sőt a visszafogottabb, de tartós és hosszú távú dráguláshoz sem – véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője, aki szerint a mostani még nem bika piac, és a jelenlegi emelkedő körben kialakuló, már nem túl távoli lokális csúcsok fölé hónapokig nem szöknek fel a világ részvényindexei. Ennek oka, hogy a stabil és hosszú távú tőzsdei emelkedéshez szükséges vállalati profitbővülést a gazdaság jelenlegi állapota nem teszi lehetővé.

Annyival ugyan kedvezőbb a helyzet az első negyedévesnél, hogy most már biztosabban kijelenthető: a visszaesés nehezén túl van a globális gazdaság. Vagyis lecsökkent az esélye a W alakú recessziónak, így aztán kicsi a valószínűsége annak is, hogy a márciusi mélypontokig zuhanjanak vissza a következő hónapokban a világ tőzsdeindexei. Ugyanakkor stagnálás közeli állapotnál sokkal többet nem várhatunk a gazdaságtól, s ez sokakban csalódást kelthet. Továbbá nyitott kérdés az is, hogy az állami gazdaságélénkítő csomagok kifutásáig mennyire sikerül stabilizálni a magánszektort – mutat rá Herczenik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.